Sărbătoare la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou

Sărbătoare a fost din nou duminica aceasta la Kilometrul Zero al Capitalei. Catapeteasma originală a Bisericii „Sfântul Gheorghe” – Nou, cea din perioada Sfântului Constantin Brâncoveanu, şi baldachinul care adăposteşte racla cu moaştele Voievodului Martir au fost sfinţite duminica aceasta.

Slujba de binecuvântare a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După slujba de binecuvântare, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie. La final, Preasfinţia Sa vorbit despre importanţa momentului din această duminică ce încheie evenimentele comemorative dedicate Sfinţilor Brâncoveni la această biserică.

„În cele din urmă, prin darul lui Dumnezeu avem bucuria ca să vedem în această catapeteasmă nu numai sculpturile originale, desigur, multe au fost restaurate, integrate, dar şi icoanele. Multe dintre icoanele catapetesmei sunt icoane originale de la Sfântul Constantin Brâncoveanu. De aceea, este o mare bucurie pentru noi şi am avut binecuvântarea Preafericitului ca astăzi înainte de marea bucurie a Praznicului Crăciunului să încheiem într-un fel anul acesta omagial şi comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni prin sfinţirea acestei catapetesme”, a spus PS Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal.

Preasfinţia Sa la felicitat pe Părintele Paroh pentru toate lucrările realizate la biserică în anul acesta special.

Tot la final au primit distincţii cei care au contribuit la reuşita din acest an. Părintele coslujitor Vladimir Lapte a primit Ordinul Sfinţii Martiri Brâncoveni. Aceeaşi distincţie le-a fost conferită şi celor care au contribuit la construirea baldachinului, celor care au sprijinit financiar ultimele lucrări întreprinse dar şi epitropului bisericii.

Toţi cei prezenţi au putut audia, în finalul evenimentului, un concert de colinde al Coralei academice ”Divina armonie”.

Ctitoria Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu din Bucureşti a fost resfinţită în luna august de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…