Sărbătoare în parohia gălățeană Sf. Mare Mucenic Dimitrie

În fiecare an, la data de 26 octombrie, când întreaga Biserica Ortodoxă Română cinstește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvărâtorul de Mir, parohia gălățeană care-l are ca ocrotitor se află în zi de mare sărbătoare.

Săptămâna premergătoare hramului a fost bogată în activități liturgice, pastoral – misionare, cultural-educaționale sau social-filantropice. A fost săvărșită Taina Sfântului Maslu cu sobor de 7 preoți, Vecernia, Acatistul Sf. Mare Mucenic Dimitrie și Acatistul Sf. Mucenic Efrem cel Nou, în prezența elevilor, a cadrelor didactice din parohie și a numeroși credincioși, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea.

Programul liturgic al fiecărei zi a fost continuat cu o serie de cateheze adresate atât copiilor, cât și adulților, conferințe, dezbateri și vizionări de materiale documentare pe cele două teme de meditație ale anului 2013: „Anul omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena” și „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere, 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”

Profesorii de religie din cadrul Școlilor Gimnaziale nr. 33 și 34, aflate pe teritoriul canonic al parohiei, au prezentat elevilor lecții – cateheză ce au vizat aspecte din viața și mucenicia Sf. Dimitrie, dar și fragmente accesibile nivelului lor de înțelegere, din activitatea și opera părintelui Dumitru Stăniloae.

În preziua cinstirii Sfântului Mucenic Dimitrie, biserica parohială a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au participat la slujba Veceriniei, unită cu Litia și Acatistul Sf. Mc.Dimitrie.

A doua zi, la biserica parohiei din cartierul Micro 39 din Galați, Sfânta Liturghie a adunat în jurul Sfântului Potir un impresionant sobor de preoți și diaconi, profesori și oameni de cultură, dar și un mare număr de credincioși.

Grupul de cântăreți bisericești prezent la hram, elevii și credincioșii parohiei gălățene, au oferit răspunsurile la strană într-o autentică și omofonă cântare liturgică.

La momentul chinonicului, 30 de copii participanți la proiectele catehetice naționale „Hristos împărtășit copiilor” și „Alege școala!” , înveșmântați în portul popular al zonei au oferit celor prezenți un moment cultural-artistic prin prezentarea unor fragmente din viața Sf. Mc. Dimitrie și prin punctarea unor aspecte privind rolul decisiv al Sfinților Împărați Constantin și Elena în afirmarea valorilor creștine.

Slujirea liturgică a fost prelungită în cea filantropică prin echipa de medici voluntari care, dupa slujbă, au acordat asistență și tratamente gratuite credincioșilor prezenti.

Pc pr. Lucian Petroaia, vicar administrativ și delegat eparhial, a dat citire Documentului – Hrisov Chiriarhal de rânduire a parohiei „Sf M. Mc. Dimitrie” sub ocrotirea cerească și a Sf. Mucenic Efrem cel Nou.

În încheiere a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitori.

La final a fost organizată tradiționala agapă frățească de unde au gustat toți credincioșii prezenți la hramul bisericii gălățene.

Situată pe teritoriul canonic al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în cadrul Protopopiatului Galați, cuprinzând cartierele Micro 39 A și 39 B din municipiul Galați, parohia „Sf. Mc. Dumitru” este relativ tânără, fiind înființată după 1990 pentru a răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor din această zonă a orașului. Lucrările de zidire la sfântul locaș au început în anul 1993 sub coordonarea pc. pr. Tănase Popescu, iar din 1995 s-au continuat de pr. Mihai Meluță Lupu, noul paroh și de pr. coslujitori Gelu Aron și Gheorghe Buruiană, cu sprijinul membrilor Consiliului și Comitetului Parohial, precum și cu ajutorul substanțial al enoriașilor.

La data de 30 septembrie 2001, biserica pictată în tehnica „fresco” de pictorul Ciprian Buzuloi din București, împodobită cu catapeteasmă nouă și mobilier din stejar, icoane pictate pe lemn, sfinte vase și odoare, s-a sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop dr. Casian Crăciun, însoțit de un numeros sobor de preoți și diaconi și de un mare număr de credincioși din parohie și orașul Galați.

În prezent parohia dispune de un centru pentru desfășurarea activităților cu caracter liturgic și socio-cultural, o casă parohială și un centru de zi pentru copii și tineri de tip „after-school”.

În fiecare joi seara, peste 80 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 13 ani participă la programul de lecții „Hristos împărtășit copiilor”.

Comentarii Facebook


Știri recente