Sărbătoare în Episcopia Oradiei

Ziua de Duminică, 3 noiembrie 2013, a fost o zi de aleasă sărbătoare pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, deoarece Întâistătătorul Eparhiei, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie, și-a aniversat ziua de naștere, anul acesta împlinind 46 de ani.

Cu prilejul acestui fericit ceas aniversar, Chiriarhul Oradiei a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, în sobor de iermononahi, preoți și diaconi, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, în prezența unui mare număr de credincioși din urbea de pe malurile Crișului Repede, dar și din întreaga Eparhie, după cum ne-a mărturisit Pr. Cristian Rus.

Răspunsurile la strană au fost date de către corul „Sfinții Melozi” al tinerilor de la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, dirijat de Doamna Prof. Loredana Muntean.

După citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a rostit o frumoasă predică în care, în cuvinte alese, a tâlcuit înțelesurile adânc duhovnicești ce se desprind din textul scripturistic care prezintă pilda bogatului nemilostiv:

„Pericopa evanghelică ce am auzit-o ne vorbește despre viața veșnică și ne descoperă că, după cum viețuim pe pământ, așa vom petrece și în ceruri. Pentru viața cea veșnică noi avem posibilitatea să ne pregătim încă din timpul viețuirii în lumea aceasta, iar Dumnezeu, în bunătatea Sa, ne și învață cum trebuie să ne pregătim pentru a moșteni Împărăția cerurilor și a ne sălășlui acolo unde toți oamenii credincioși doresc să ajungă, în sânul lui Avraam, locul bunătăților celor cerești, despre care se vorbește în pilda bogatului nemilostiv. Liniștea deplină, pacea dumnezeiască din sânul lui Avraam este rezervată doar celor care cred în Dumnezeu, așa cum ne-a învățat Dumnezeu să credem în El, începând cu Moise și proorocii, adică Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, și culminând cu desăvârșirea Legii, care se împlinește în Hristos Iisus Domnul”, a arătat Chiriarhul Oradiei.

„Pentru omul necredincios, toate se opresc la mormânt, căci neavând dovezi științifice pentru ce se întâmplă dincolo de mormânt, omul fără credință consideră că, odată cu moartea, se termină totul. Omul credincios, însă, știe că Dumnezeu este Creatorul universului, crede în El, viețuiește cu frică sfântă de Dumnezeu, în strânsă legătură cu Acesta, suportă, cu stoicism, toate lipsurile, toate bolile și necazurile, toate umilințele și neajunsurile, nu cârtește și nu se revoltă împotriva lui Dumnezeu, nu acuză pe nimeni, ci primește toate încercările din viață așa cum le-a primit săracul Lazăr.”

„Aceasta este atitudinea pe care trebuie să o avem în lumea din care facem parte și să nu ne lăsăm molipsiți de învățăturile străine de credință, de materialismul autosuficient care a adus secularizarea în societate. Lumea de astăzi trăiește cu mai puțină frică de Dumnezeu, ci mai mult în plăceri, găsind justificare pentru acestea în filozofiile care au adus materialismul și ateismul pe pământ, ideologii care s-au răspândit nu doar în timpul regimului comunist, în țările care s-au aflat sub ocupația sovietică, ci și în marile state civilizate europene, care au la baza filozofiei lor politice de astăzi iluminismul materialist și ateu. În zilele noastre, în occident bisericile sunt goale, iar oamenii de acolo se miră atunci când vin în țara noastră, în Grecia sau în Rusia, și găsesc biserici pline de credincioși, oameni care cred și se roagă, trăind viața în dependență de Dumnezeu și în permanentă legătură cu Dumnezeu, prin rugăciune și strădania de a face fapte bune”, a spus Preasfinția Sa.

„Rostul Bisericii în lume, al întregului Trup mistic al Mântuitorului Iisus Hristos, al tuturor celor care fac parte din acest Trup, cler și credincioși, chemarea sfântă și vocația pe care o primim noi toți este să arătăm oamenilor cele despre viața cea veșnică, că nu se termină totul la mormânt și că nu este indiferent cum trăim viața pe acest pământ. Rostul nostru este să aducem permanent în conștiința omului contemporan credința în Dumnezeu, în valorile Sfintei Scripturi, în ceea ce au trăit și propovăduit Moise și proorocii și, după ei, prin Domnul Hristos, sfinții apostoli, ierarhii sfinți și mari dascăli ai Bisericii, martirii, cuvioșii, drepții, dreptcredincioșii voievozi, sfinții doctori fără de arginți și toți sfinții, cohortele de sfinți ai Bisericii”, a precizat Ierarhul.

„Săracul Lazăr ajunge, după moarte, în sânul lui Avraam pentru că a trăit, paradoxal, încă aici de pe pământ, în sânul lui Avraam. Deși neputincios și plin de lipsuri, Lazăr avea în inimă pacea, lumina, bunătatea și mângâierea lui Dumnezeu. Așa este și cu viața Bisericii. Biserica însăși, de la începuturi și până va veni Mântuitorul Iisus Hristos a doua oară pe pământ, este un uriaș Lazăr, atacată din toate părțile, prigonită și lovită mereu, dar ea nu se revoltă, ci tace și rabdă, pentru Domnul Hristos și din dragoste mare față de Evanghelia Sa. Fericirea este nu doar că Biserica se află în sânul lui Avraam, dar ea însăși este sânul lui Avraam, pacea din Împărăția cerurilor fiind pacea din Biserică. Aici, pe pământ, în Biserică, suntem în sânul lui Avraam și, oricât am fi de prigoniți, umiliți și jigniți, bolnavi și în lipsuri, în Biserică găsim mângâierea și mântuirea de la Dumnezeu.”

„De aceea, iubiți frați și surori în Domnul Iisus Hristos, să nu uităm că noi toți, împreună și fiecare în parte, avem o misiune mare și nobilă, aceea de a răspândi în jurul nostru pace și liniște, de a împrăștia printre frații noștri bucuria de a trăi o viață în Dumnezeu, în frica sfântă de a nu-L supăra pe Dumnezeu și a fi în permanentă legătură cu Creatorul nostru, mulțumind pentru toate, știind că suferința înnobilează, că încercările întăresc credința, aducându-ne mai aproape de frumusețea și curajul sfinților martiri. Astfel, devenim și noi mărturisitori ai dragostei Mântuitorului Iisus Hristos, mărturisitori ai Evangheliei Sale în lumea din care facem parte.”

După Sfânta Liturghie, un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi a oficiat slujba de Te Deum, cu prilejul aniversării zilei de naștere a Ierarhului, înălțând rugăciuni de mulțumire către Tronul Preasfintei Treimi pentru binefacerile revărsate cu îmbelșugare peste Preasfințitul Părinte Sofronie, peste clerul și dreptmăritorii creștini din Episcopia Oradiei.

Preacucernicul Părinte Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului, a rostit un cuvânt omagial din partea clerului, a viețuitorilor sfintelor mănăstiri și a întregii suflări dreptmăritoare din Bihor, în cadrul căruia a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut Eparhiei Oradiei, în persoana Preasfințitului Părinte Sofronie, subliniind numeroasele realizări și împliniri ale Preasfinției Sale în cei 46 de ani de viață, precum și rodnica lucrare arhipăstorească, începută în urmă cu aproape 15 ani.

În cuvântul rostit la încheierea programului liturgic, Preasfințitul Părinte Sofronie a mulțumit Bunului Dumnezeu pentru darul vieții, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și tuturor sfinților pentru purtarea de grijă și ajutorul oferit în toți acești ani, a mulțumit părinților trupești și celor duhovnicești, învățătorilor și profesorilor, ierarhilor, și tuturor celor care au avut o contribuție la formarea Preasfinției Sale. De asemenea, a adresat mulțumiri tuturor celor prezenți, dar și fiilor și fiicelor duhovnicești ai Episcopiei Oradiei, pentru dragostea, recunoștința și prețuirea cu care îl înconjoară, dar și pentru urările făcute.

La final, corul „Îngerașii” al copiilor de la noua Catedrală Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, condus de părintele Nicolae Pop, vicar eparhial, a susținut un micro-recital în cinstea Chiriarhului Oradiei, oferindu-i o plachetă cu o imagine imprimată în metal, reprezentand pe Ierarh împreună cu membrii corului „Îngerașii”, și alese buchete de flori.

La momentul aniversar de la noua Catedrală Episcopală din Oradea au participat onorați membri ai Adunării Eparhiale a Episcopiei Oradiei, preacuvioșii și preacucernicii părinți membri ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Oradiei, preacucernicii părinți protopopi de la cele patru protopopiate din Eparhie, clerul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” și „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”, cadre didactice și studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, cadre didactice și elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ctitoria Preasfințitului Părinte Sofronie, ostenitori ai Centrului Eparhial, doamnele din Asociația Femeilor Ortodoxe Române din Episcopia Oradiei, precum și numeroși credincioși orădeni și bihoreni, care au dorit să îl felicite pe Chiriarhul Oradiei. Totodată, la această binecuvântată aniversare au fost prezenți și distinsa mamă și tatăl Preasfinției Sale.

Comentarii Facebook


Știri recente