Săptămâna Mare la Locurile Sfinte

Ierusalimul, martor al Patimilor, Morții și Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a actualizat și anul acesta toate aceste momente din istoria mântuirii noastre prin Sfintele Slujbe din Săptămâna Patimilor (numită pentru importanța ei în calendarul liturgic al Bisericii, Săptămâna Mare). În afară de slujbele care sunt săvârșite în întreaga lume ortodoxă, la Locurile Sfinte au loc slujbe și procesiuni speciale, de o foarte mare frumusețe, care, prin prezența chiar în locurile care dau mărturie despre cele mai importante momente din viața pământească a Mântuitorului nostru, reușesc să facă mult mai vie retrăirea acestora. Ca în fiecare an, și în anul acesta a participat un număr foarte mare de credincioși, dintre care și mulți pelerini români, care au străbătut împreună, rugându-se, Drumul Crucii Mântuitorului, în nădejdea Învierii.

În Marțea Mare, Reprezentanța Patriarhiei Române, prin viețuitorii ei, a organizat și însoțit grupurile de credincioși români într-un pelerinaj la râul Iordan, la locul original unde a avut loc botezul Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Locul este deschis pentru pelerinii închinători doar de două ori pe an, de Bobotează și în Marțea Mare. Sanctitatea Sa, Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, prezent în acest loc, a săvârșit slujba sfințirii apelor. A fost prezent un mare număr de credincioși, pelerini din întregul spațiu ortodox, precum și creștini localnici.

În Joia Mare, a avut loc procesiunea și slujba spălării picioarelor, spre amintirea spălării picioarelor ucenicilor de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taină. După Sfânta Liturghie, Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, împreună cu sinodia Patriarhiei Ierusalimului, a coborât în procesiune în curtea Bisericii Sfântului Mormânt, unde se afla un loc pregătit special pentru săvârșirea acestei slujbe. După ce se se citește Evanghelia spălării picioarelor (Ioan 13:3-17), Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea a săvârșit actul spălării picioarelor, după cum a făcut Mântuitorul nostru, oferindu-Se pildă de smerenie și dragoste. Această slujbă este săvârșită în toate Bisericile Ortodoxe; în țara noastră, practica acestui ritual se întâlnește doar în unele mănăstiri.

Tot în Joia Mare, seara, a avut loc procesiunea Drumului Crucii (Via Dolorosa). După săvârșirea vecerniei în biserica zudită pe locul închisorii unde a stat Mântuitorul înainte de a fi judecat, a început procesiunea, cu plecare de la Pretoriu. Sutele de pelerini creștini ortodocși, cu lumânări și cu cruci în mâini și în litanie, au străbătut Drumul Crucii, adică drumul pe care Mântuitorul a purtat crucea, până la Golgota. Se parcurg cele paisprezece stații, adică acele locuri în care tradiția creștină a fixat memoria diferitelor momente ale Calvarului Domnului nostru Iisus Hristos, menționate în Sfintele Evanghelii. În diferitele opriri se citesc Evangheliile Patimilor. Procesiunea se sfârșește în Biserica Sfântului Mormânt, în care se află și piatra Golgotei, unde se continuă slujba Sfintelor Patimi.

Ieri, în Vinerea Mare, a avut loc slujba Deniei Prohodului Domnului, ca peste tot în lumea ortodoxă.

Reprezentanța Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

Comentarii Facebook


Știri recente