Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, la Parlamentul European

În data de 24 septembrie 2008, Sanctitatea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, s-a adresat membrilor Parlamentului European, în cadrul unei sesiuni solemne

În discursul său de bun-venit adresat patriarhului ecumenic Bartolomeu, președintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, a apreciat lunga istorie a patriarhatului ecumenic al Constantinopolului, creat în secolului al IV-lea în Fanar, devenind de-a lungul timpului căminul spiritual a 300 milioane de creștini ortodocși din întreaga lume. Având în vedere că ‘fanar’ înseamnă far, președintele Parlamentului European l-a numit pe Sanctitatea Sa, patriarhul ecumenic Bartolomeu ‘farul călăuzitor pentru lumea ortodoxă’, apreciind în același timp activitatea sa de promotor al reconcilierii.

Referindu-se la regretatul Papă Ioan Paul al II-lea, care a declarat în anii 90 că ‘după 50 de ani de diviziune Europa respiră cu ambii plămâni’, Hans-Gert Pöttering a folosit aceeași metaforă pentru a reliefa bogăția Uniunii Europene lărgite datorită existenței diferitelor perspective ale creștinismului vestic și estic. În acest context a menționat contribuția pe care o au statele majoritar ortodoxe din cadrul Uniunii Europene (Grecia, Cipru, România și Bulgaria).

Principalele teme abordate în discursul său de către Sanctitatea Sa, patriarhul ecumenic Bartolomeu:

Importanța dialogului intercultural

Mesajul principal pe care vi-l propunem astăzi este că dialogul intercultural reprezintă rădăcina semnificației ființei umane. Fără un astfel de dialog, diferențele în cadrul umanității s-ar reduce la obiectivarea «celuilalt » și ar conduce la abuzuri, conflicte, persecuții, un suicid uman de ample dimensiuni deoarece, în final, toți facem parte dintr-o singură omenire. Dar dacă diferențele dintre noi ne îndeamnă la cunoaștere și apropiere reciprocă, iar această cunoaștere se bazează pe dialog, ia naștere înțelegerea și aprecierea reciprocă – chiar și iubirea.

Semnificația proiectului european

Semnificația proiectului european nu poate fi subestimată, fiind una dintre amprentele Uniunii Europene care a reușit să promoveze co-existenta mutuală, pașnică și productivă între națiuni, care cu mai puțin de 70 ani în urmă, au fost implicate într-un conflict sângeros ce ar fi putut distruge moștenirea de secole a Europei.

Respectare drepturilor minorităților

Înainte de toate, trebuie să existe respect pentru drepturile minorităților în cadrul fiecărei majorități. Acolo unde sunt luate în considerare drepturile minorităților, societatea va fi tolerantă. În orice cultură, un anumit segment va fi întotdeauna dominant, fie că această dominare se referă la rasă, religie sau orice altă categorie. Segmentarea este inevitabilă în lumea noastră plină de diversitate. Dorința noastră este de a pune capăt fragmentării! Societățile clădite pe excluziune și represiune nu pot rezista.

De ce este nevoie de includerea Turciei în proiectul european?

Tocmai din acest motiv Europa trebuie să includă Turcia în proiectul său, iar Turcia trebuie să promoveze dialogul intercultural și toleranța pentru a fi acceptată în familia europeană. Europa nu ar trebui să considere nici o religie care ii tolerează pe alții, ca fiindu-i străină. Marile religii, precum proiectul european, pot constitui o forță care transcendă naționalismul sau chiar și nihilismul și fundamentalismul prin concentrarea asupra ceea ce ne unește ca ființe umane și prin promovarea dialogului cu privire la ceea ce ne separă.

Istanbul 2010: capitala culturală europeană

In prezent, în Istanbul suntem cu toții bucuroși și entuziasmați datorită pregătirilor pentru celebrarea în 2010 drept capitala europeană a culturii. Orașul care se bucură de o lungă istorie, s-a aflat la răscruce de drumuri, fiind un sălaș de conviețuire a diferitelor religii si culturi.

Sursa: Serviciul de Presă al Parlamentului European

Comentarii Facebook


Știri recente