„Sănătate pentru sate”: A 33-a etapă s-a desfăşurat în comuna Moara Vlăsiei din jud. Ilfov

Comunitatea din comuna Moara Vlăsiei (jud. Ilfov) a fost vizitată sâmbătă, 24 septembrie 2016, de 30 voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, printre care s-au numărat medici, asistenţi medicali şi personal auxiliar. În a 33-a etapă a Campaniei Sănătate pentru sate un numar de aproximativ 100 localnici au fost consultaţi şi consiliaţi pe probleme de sănătate de medicii prezenţi, cu specializări în: imagistică, cardiologie, diabetologie, medicină internă, psihiatrie pediatrică şi adulţi, reumatologie, recuperare medicală şi pediatrie.

O primă constatare a fost aceea că cei mici petrec din ce în ce mai multe ore în faţa calculatorului, a televizorului, şi acest lucru este îngrijorător, spun unii medici.

Cele mai frecvente patologii au fost tulburările de dezvoltare a abilităţilor şcolare (în contextul unei stimulări inadecvate), dislaliile şi tulburările  anxioase. Deşi copiii trăiesc în mediul rural şi ar putea petrece mai mult timp în aer liber, cei mai mulţi îşi petrec timpul în faţa televizorului, calculatorului sau a tabletei. Psihoeducaţia, consilierul şcolar, reducerea timpului petrecut la calculator/televizor, o implicare mai mare a părinţilor în educaţie, responsabilizarea copiilor şi creşterea independenţei lor pot ajuta la ameliorarea unor tulburări, a subliniat Tocaci Georgiana-Alina, medic specialist Psihiatrie pediatrică.

Consultaţiile de specialitate oferă informaţii despre motivul pentru care copilul sau adultul are nevoie de tratament, fiind un moment optim pentru începerea acestuia. Se pune accent din nou pe importanţa prevenţiei bolilor, pentru a nu ajunge la stadiul de tratare.

Încă de la primele ore ale zilei, sătenii din Moara Vlăsiei şi-au lăsat treburile casnice şi au venit să beneficieze de consultaţiile gratuite oferite în cadrul acestei campanii. Au fost încântaţi că au întâlnit medici specialişti care cu dragoste şi profesionalism i-au consultat şi sfătuit în problemele de sănătate. A fost un moment cu care nu s-au mai întâlnit şi au fost tare bucuroşi de faptul că există oameni cărora le pasă de ei, a mărturisit Alina Andreescu, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Gazda voluntarilor Campaniei Sănătate pentru sate şi cel care a cercetat, cu grijă,  consultaţiile acordate localnicilor a fost Părintele paroh Marian Orlando Dobre de la Parohia Moara Săracă, Protopopiatul Ilfov Nord. El a evidenţiat că prevenţia în sănătate este o datorie asumată de toţi cei implicaţi în campanie şi trebuie să fie medicina viitorului.

Oamenii au fost foarte receptivi. Mulţi dintre ei sunt bătrâni şi de aceea le este foarte greu să se deplaseze în oraş pentru un consult de specialitate. De asemenea, pentru copiii proveniţi din familii cu o situaţie financiară fragilă o astfel de vizită la medic a fost o ocazie (atât pentru ei cât şi pentru părinţii lor) să afle multe lucruri legate de prevenţia bolilor şi igienă. Aşadar, acţiunea a fost mai mult decât binevenită, motiv pentru care mulţumim din suflet Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ministerului Sănătăţii, Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, precum şi tuturor medicilor, asistenţilor şi voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului care şi-au oferit timpul lor liber pentru îngrijirea sănătăţii credincioşilor noştri, a spus Pr. Dobre.

Dănuţ Prună, voluntar al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, a ţinut să îi mulţumească Pr. paroh pentru faptul că a luat legătura cu oamenii din comună şi i-a condus pe medici acasă la persoanele aflate în imposibilitatea de a se deplasa la consultaţii.

Lipsa de mişcare şi exerciţiul fizic reduce puterea organismului. Este un aspect pe care l-a menţionat şi Gabriela Gîrjoabă, doctor în diabet şi nutriţie.

Patologia întâlnită: cardiovasculară, digestivă, reumatologică şi multă patologie metabolică. În această  localitate s-a întâlnit pacientul clasic cu diabet zaharat, hipertensiune arterială, hiperuricemie, obezitate şi dislipidemie. Aceasta demonstrează o alimentaţie de tip urban şi sedentarism, a precizat Gabriela Gîrjoabă.

Depresia poate avea o influenţă importantă asupra vieţii persoanei vârstnice şi conduce de la reducerea activităţilor şi pierderea autonomiei, până la o stare de dependenţă faţă de persoanele apropiate. Dr. Taciu Simona, medic psihiatrie adulţi, a explicat că depresia şi tulburările cognitive au fost cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la vârstnicii de peste 65 ani. Oamenii au cerut sfaturi şi au acceptat tratamentul de specialitate.

La finalul vizitei, cei prezenţi au primit daruri din partea Carrefour România care este un partener important al Campaniei Sănătate pentru sate.

Comentarii Facebook


Știri recente