Să ne jertfim pentru cei de lângă noi: Arhiepiscopul Pimen la hramul Mănăstirii Bogdana

În omilia sa prilejuită de hramul Mănăstirii Bogdana, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a subliniat că trebuie „să ne jertfim pentru cei de lângă noi” pentru că „aceasta este viața creștină”.

Sfânta Liturghie din data de 1 iulie a fost oficiată de Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților împreună cu Episcopul vicar Damaschin Dorneanul.

Slujba arhierească a fost oficiată în biserica mare a mănăstirii şi a reunit credincioşi din municipiul Rădăuţi, dar şi din alte zone ale ţării.

Copiii aflați în grija Aşezământulului „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” au fost prezenți alături de părintele stareț Justin Dragomir.

Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților a amintit, în omilia sa, de grija pe care trebuie să o aibă creștinul față de aproapele său, în special pentru cel aflat în suferință.

Ierarhul a evidențiat că orice bine primit cere și o jertfă, astfel că dacă „am primit vindecare de boală sau dacă am primit orice altă binecuvântare de la Dumnezeu, suntem datori să aducem o jertfă”.

Suntem datori să renunțăm la ceva pentru binele celui de lângă noi și mai ales pentru binele celui suferind. Aceasta este viața creștină: să ne jertfim pentru cei de lângă noi”, a evocat Înaltpreasfinția Sa.

În cadrul Sfintei Liturghii trei preoți slujitori au fost hirotesiți iconomi stravofori.

Sfântul Ierarh Leontie, ucenicul Sfântului Daniil Sihastrul

Între anii 1359-1365, primul domnitor al Moldovei, Bogdan I, a ctitorit la Rădăuţi Mănăstirea Bogdana, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.

În anul 1402, domnitorul Alexandru cel Bun (1400-1432) întemeiază Episcopia Rădăuţilor. Astfel, biserica Mănăstirii Bogdana a devenit catedrală episcopală, iar Sfântul Leontie a fost ales ierarh al Eparhiei.

Ajuns la bătrâneţe, s-a retras din scaunul episcopal la schitul pe care îl întemeiase, nevoindu-se în pustnicie.

După trecerea la cele veșnice, moaştele sale au fost mutate la Rădăuţi. O parte din sfintele moaşte ale Cuviosului Leontie au fost aşezate spre închinare credincioşilor în biserica Mănăstirii Bogdana.

Sfântul Ierarh Leontie l-a avut ca ucenic pe Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare.

Aşezământul Sfântul Ierarh Leontie

A fost construit la iniţiativa Arhim. Iustin Dragomir, stareţul Mănăstirii Bogdana din Rădăuţi, şi este destinat orfanilor şi copiilor din familii cu posibilități financiare limitate.

Înfiinţat în toamna anului 2011, Aşezământul din municipiul Rădăuți, județul Suceava găzduieşte în prezent 122 de copii şi tineri (63 de fete şi 59 de băieţi), cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, dar şi majori: şase studenţi, conform site-ului instituției.

Aşezământul de copii Sfântul Ierarh Leontie este un serviciu social ce asigură un mediu stabil și servicii integrate oferite beneficiarilor în vederea reintegrării în familie sau, după caz, a reintegrării socio-profesionale și pregătirii pentru viață independentă.

Scopul Aşezământului este de a înlocui temporar sau atât cât este necesar – atunci când situaţia nu permite reintegrarea copilului în familia naturală sau în cea extinsă – a responsabilităţilor părinteşti.

Beneficiarii sunt din judeţul Suceava și sunt primiți la centru în urma unei hotărâri de plasament din partea Comisiei de Protecţie a Copilului Suceava sau a unei sentinţe judecătorești a Tribunalului Suceava.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente