„Să ne afirmăm identitatea nu în izolare, ci în cooperare, nu în opoziție, ci în comuniune” – Patriarhul

Vorbind despre „Contribuţia minorităţilor naţionale din România la diversitatea şi vitalitatea culturii europene”, tema Proiectului „Podurile Toleranței”, Patriarhul Daniel a îndemnat miercuri la „reflecție comună, la dialog şi coresponsabilitate”.

Preafericirea Sa a subliniat că este necesar să „afirmăm identitatea noastră nu în izolare unii față de alţii, ci în cooperare unii cu alţii; nu în opoziție, ci în comuniune, atât în interiorul țării noastre, cât şi în Europa”.

Afirmațiile au fost făcute miercuri la Muzeul Național Cotroceni în deschiderea celei de a treia ediții a Proiectului „Podurile Toleranței”.

Evenimentul este organizat de Forumul B’nai B’rith „Dr. Moses Rosen” România şi Federația Comunităților Evreiești din România.

În cuvântul intitulat „România – punte între Orient şi Occident”, Părintele Patriarh Daniel a subliniat că „poporul român a avut şi are vocația conviețuirii pașnice cu numeroase minorități etnice şi religioase”, iar contribuţia acestor minorităţi „la patrimoniul comun al identității naționale românești, este o realitate istorică şi o bogăție culturală”.

La eveniment a fost prezent Consilierul prezidențial Sergiu Nistor care a transmis mesajul președintelui Klaus Iohannis.

Sergiu Nistor
Consilierul prezidențial Sergiu Nistor la „Podurile Toleranței”. Foto: Mihnea Păduraru / ZL

În mesajul transmis prin delegatul său, președintele României a salutat „cu bucurie” ediția din acest an a „Podurilor Toleranței” și tematica proiectului.

„Expresiile culturale pot determina un curs pozitiv al dialogului interconfesional și interetnic. Combaterea intoleranței, a rasismului și a antisemitismului trebuie să fie o preocupare constantă şi importantă pentru societate. Ea trebuie să se sprijine pe o educație în care respectul pentru diversitate, toleranța și respingerea urii să fie coordonate fundamentale”, a precizat Sergiu Nistor.

Aurel Vainer, președintele Federației Comunităților Evreiești din România-Cultul Mozaic a evidențiat sensul expresiei „Podurile Toleranței”.

„Pe acest pod circulă ideile, valorile, oamenii de diferite categorii, din diferite medii, etnii, religii, oameni cu bune și cu rele. Pe aceste poduri circulăm și ne cunoaștem, ne apropiem”, a spus Aurel Vainer, potrivit Radio Trinitas.

Aurel Vainer
Aurel Vainer la „Podurile Toleranței”. Foto: Mihnea Păduraru / ZL

La evenimentul de la Muzeul Național Cotroceni a participat și președintele Academiei Române.

Ioan-Aurel Pop a vorbit despre contribuția savanților evrei la dezvoltarea limbii și literaturii române.

„Dacă a existat vreodată o comunitate etnică pe teritoriul României care să-și fi adus contribuția la dezvoltarea limbii și literaturii române, aceea este comunitatea evreiască. Contribuția savanților evrei la dezvoltarea limbii și literaturii române a făcut din această limbă o valoare internațională. Cinste lor și memoriei lor!”, a spus Acad. Ioan-Aurel Pop.

Podurile Toleranței
Patriarhul Daniel la Biserica Palatului Cotroceni împreună cu: Sergiu Nistor, Pr. Michael Tița, Pr. Irineu Dogaru și Acad. Ioan Aurel Pop. Foto: Mihnea Păduraru / ZL

Evenimentul va continua joi cu o nouă sesiune de comunicări la Banca Națională a României.

Manifestarea se va încheia la Teatrul Odeon, cu spectacolul „Folclorul ca mijloc de cunoaștere și respect”.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente