Rusaliile la Patriarhie

Creștinii ortodocși sărbătoresc, astăzi, 23 iunie 2013. Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută și sub numele de Rusalii. Istoria Bisericii consemnează sărbătoarea ca fiind momentul Pogorârii Sfântului Duh, în chip de limbi de foc peste Apostoli, așa cum se arată în Faptele Apostolilor capitolul 2, versetele 1 la 4.

Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși.

După citirea Pericopei Evanghelice de la Sfântul Evanghelist Ioan (n.r.: Ioan 7, 37-53; 8, 12), Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ce reies din pericopa evanghelică: „Atât Apostolul cât și Evanghelia de astăzi ne arată lucrarea Duhului Sfânt pe care Mântuitorul Iisus Hristos Îl trimite împreună cu Dumnezeu Tatăl peste Sfinții Săi Ucenici și Apostoli. În Evanghelie Mântuitorul ne arată că cel care crede în El va primi un dar deosebit și anume, din pântecele lui vor curge spre Ceruri râuri de apă vie. Aceasta înseamnă, așa cum spune Evanghelia, prezența și lucrarea Duhului Sfânt în omul credincios. Duhul Sfânt vine în lume prin umanitatea sfințită, îndumnezeită și preaslăvită a lui Hristos care se află în Preasfânta Treime”.

De asemenea, Preafericirea Sa le-a vorbit celor peste 500 de credincioși prezenți și despre scopul trimiterii Duhului Sfânt în lume: „Această venire a Duhului Sfânt are ca scop sfințirea ucenicilor ca ei să poată să înceapă propovăduirea în Ierusalim și apoi la neamuri în toată lumea. Limbile de foc sunt simbol al lucrării Duhului Sfânt care inspiră pe ucenici. Ei nu vorbesc pe baza înțelepciunii omenești, ci ei transmit prin viu grai sau prin scris gândirea și lucrarea lui Dumnezeu. Limbile de foc sunt limbile dumnezeiești, sunt limbile prin care se transmite Dumnezeu Cuvântul arătat în Sfintele Scripturi și mai ales în Evanghelia lui Hristos. Limbile de foc nu sunt limbi care transmit înțelepciune omenească, pământească, ci faptul că focul acesta vine din Ceruri arată învățătura dumnezeiască, cerească, veșnică a Sfinților Apostoli”.

Ziua de astăzi reprezintă constituirea Bisericii întemeiată de Mântuitorul Iisus Hristos și repunerea omului pe calea sfințeniei. Întemeierea Bisericii s-a făcut în etape. A început cu Întruparea Mântuitorului și s-a finalizat cu Pogorârea Duhului Sfânt, a mai explicat Patriarhul României: „Biserica are ca temelie și cap pe Hristos, Dumnezeu Omul care unește într-o singură persoană viața divină și viața umană. El Pregătește pe ucenici ca fiind conducătorii Bisericii și-i sfințește în mai multe momente, dar deplina sfințire a ucenicilor este Pogorârea Sfântului Duh peste ei. Sfântul Simeon Tesaloniceanul spune că i-a hirotonit diaconi când i-a chemat la slujire, i-a hirotonit preoți când le-a zis †˜Luați Duh Sfânt: cărora le veți ierta păcatele vor fi iertate†™ și acum îi hirotonește episcopi în înțelesul de plinătatea harului prin Pogorârea Duhului Sfânt la Rusalii. Ceea ce însă se afla viața divino-umană într-o singură persoană se extinde acum prin lucrarea Duhului Sfânt în mai multe persoană într-o Biserică. Deci, Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica, Trupul Lui formată din toate persoanele care cred în Hristos, sunt botezate în numele Preasfintei Treimi și au o viață duhovnicească primită de la Duhul Sfânt în care ei cresc duhovnicește”.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat în Catedrala Patriarhală și o slujbă specială, numită Vecernia Rusaliilor, în cadrul căreia au fost rostite șapte rugăciuni, dintre care patru cu voce tare și trei în taină și au fost binecuvântate frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos, trimiși de El să binevestească Evanghelia Sa în limbi diferite, adică popoare diferite, până la marginile pământului, începând de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie specială care se oficiază în cursul anului bisericesc. Celelalte două se săvârșesc în Vinerea Mare, atunci când se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf, și în Duminica Sfintelor Paști, la prânz, fiind numită, după tradiție, și „A doua Înviere”.

La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit credincioșilor iconițe reprezentând Sărbătoarea Pogorârea Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente