RFI: Povestea „preotului-manager” care a reabilitat Palatul Patriarhiei cu fonduri UE

Jurnalistul Mircea Oprea de la RFI România a realizat recent un interviu cu părintele Consilier Patriarhal Liviu Nechita care a coordonat proiectul reabilitării Palatului Patriarhiei.

Pentru reconsolidarea clădirii istorice au fost accesate 67 de milioane de lei de la Uniunea Europeană.

Pe parcursul interviului, Mircea Oprea îl numeşte pe actualul director al Palatului Patriarhiei drept „preotul manager“ şi discută despre experienţa acestui proiect de mare anvergură.

„Nu a fost foarte simplu, dar nici imposibil“ a rememorat părintele Liviu Nechita tot efortul depus în proiect.

„Trebuie să recunosc faptul că, uitându-mă în urmă la ce s-a petrecut atunci, bănuiesc că a fost și o mică doză de inconștiență, dar peste care s-a trecut foarte repede. Aveam o responsabilitate asumată pe care trebuia să o ducem la bun sfârșit“ a afirmat pr. Liviu Nechita.

Şi a dus-o la bun sfârşit.

„Costul total de reabilitare a Palatului Patriarhiei a fost de 84 de milioane de lei, din care finanțarea nerambursabilă de la UE a fost de 67 de milioane de lei. Restul a venit de la Guvernul României și de la Patriarhia Română”.

Vă invităm să citiţi interviul integral pe site-ul RFI.

Clădirea, denumită astăzi Palatul Patriarhiei, a fost construită de Statul Român la începutul secolului al XX-lea pe locul fostei săli a Adunării Deputaților de pe Dealul Mitropoliei din București.

În 24 ianuarie 1859, Adunarea electivă a Țării Românești, prezidată de Mitropolitul Nifon, a votat actul unirii Munteniei cu Moldova prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române.

Clădirea se află în proprietatea Patriarhiei Române din data de 6 decembrie 2010.

Foto credit: RFI

Comentarii Facebook


Știri recente