Rezultatele analizelor din Campania de „Prevenţie şi Diagnosticare precoce a cancerului de col uterin” sunt îngrijorătoare

Mai multe dintre femeile supuse testului Babeş-Papanicolau, în cadrul tuturor ediţiilor campaniei de „Prevenţie şi Diagnosticare precoce a cancerului de col uterin” din anul 2018 prezinta diverse afecţiuni care necesită colposcopie sau tratament ginecologic de specialitate, potrivit rezultatelor medicale efectuate de Institutul Oncologic Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu (IOB).

Statistica ar putea fi interpretată şi ca un semnal de alarmă pentru toate femeile, cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani, care ar trebui să se prezinte la medic din proprie initiaţivă pentru efectuarea testului Babeş-Papanicolau, în ideea depistării la timp a eventualelor complicaţii care le pot pune viaţa în pericol.

Specialiştii IOB au efectuat testul Babeş-Papanicolau pentru 340 de femei din judeţul Ilfov, din care 37 paciente au necesitat colposcopie şi 85 au avut nevoie de alte tratamente ginecologice de specialitate. Alte 218 femei examinate sunt sănătoase, conform rezultatelor.

Localităţile din judeţul Ilfov unde s-a derulat campania sunt: Grădiştea, Nuci, Otopeni, Gruiu, Bragadiru, Moara Vlăsiei, Glina, Pantelimon şi Afumaţi.

De asemenea, una dintre ediţiile campaniei s-a desfăşurat la cabinetul medical din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, unde cadrelor militare de sex feminin li s-a efectuat testul Babeş-Papanicolau.

Referitor la situaţia pacientelor care au fost depistate cu probleme medicale, doctorul Prunoiu Virgiliu Mihail, coordonatorul Programului de Screening al Institutului Oncologic Fundeni, a declarat:

„Rezultatele au arătat că 15-20% dintre femei au leziuni ale colului uterin ce necesită investigaţii suplimentare (colposcopie şi biopsie), dar şi faptul că aproape jumătate dintre femeile examinate au probleme de sănătate (infecţii, inflamaţii) care necesită tratament”.

„Campania şi-a atins scopul, întrucât doamnele din zonele unde am mai derulat ediţii au conştientizat utilitatea examenului ginecologic şi ne-au rechemat. Un exemplu concret ar fi oraşul Pantelimon, unde am revenit şi s-a mai efectuat testul Babeş-Papanicolau pentru încă 42 de persoane”, a spus Dănut Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul CMN, iniţiatorul Campaniei de „Prevenţie şi Diagnosticare precoce a cancerului de col uterin”, a declarat: „Dorim ca efortul medicilor de la Institutul Oncologic şi al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să salveze multe vieţi prin această campanie frumoasă”.

Cancerul colului uterin este cea mai frecventă neoplazie a aparatului genital la femei şi a doua cauză de mortalitate, după cancerul mamar.

România este una dintre ţările Uniunii Europene cu cea mai ridicată rată a mortalităţii prin cancer de col uterin (9.5, faţă de 2.5 decese în U.E la 100.000 femei).

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata mortalităţii din cauza cancerului de col uterin în România este de 2-2,7 ori mai mare decât în majoritatea ţărilor Europei Centrale şi de Est, şi de 6,3 ori mai mare decât media ţărilor UE.

Aceasta se explică, în primul rând, prin faptul că în România, diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă.

Astăzi este unanim acceptat faptul că HPV este principalul factor implicat în etiologia cancerului de col uterin și reprezintă cauza necesară pentru apariția acestuia.

Foto Credit: Voluntarii Paraclisului CMN

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…