Reuniunea Consiliului consultativ interinstituțional privind comunitățile românești din străinătate

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a prezidat joi, 27 iunie 2013, la sediul MAE, reuniunea Consiliului consultativ interinstituțional privind comunitățile românești din străinătate. Au participat reprezentanți ai Ministerului Culturii, Secretariatului de Stat pentru Culte, Ministerului Muncii Familiei și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Economiei, Institutului Cultural Român, reprezentanți ai Patriarhiei Române, Comisiei Românilor de Pretutindeni din Senat, Autorității Române pentru Turism, Autorității Naționale pentru Sport și Tineret, Academiei Române, Cancelariei Primului Ministru, Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, Oficiului Românilor din Străinătate, ai Societății Române de Televiziune precum și ai Societății Române de Radiodifuziune.

Principalele teme ale reuniunii au fost corelarea obiectivelor autorităților statului cu atribuții privind românii de pretutindeni, complementarizarea resurselor instituționale precum și elaborarea unui calendar integrat de acțiuni dedicate românilor de pretutindeni, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de Ministerul Afacerilor Externe.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a apreciat că, pentru atingerea obiectivelor reuniunii, este imperios a fi urmărite cinci direcții generale de acțiune pentru românii de pretutindeni, respectiv, apărarea drepturilor, libertăților și demnității românilor aflați în afara granițelor, menținerea identității culturale, facilitarea integrării românilor în comunitățile în care au ales să trăiască, consolidarea relației cu românii din afara granițelor și promovarea intereselor și imaginii României în străinătate.

În același timp, în cadrul reuniunii au fost prezentate obiectivele strategiei Departamentului Politici pentru Românii de Pretutindeni, dar și rapoartele periodice privind gestionarea relațiilor cu comunitățile românești, elaborate de Oficiul pentru Românii din Străinătate, care se vor constitui în instrumente integrate de monitorizare a demersurilor instituțiilor românești pe problematica românii de pretutindeni.

De asemenea, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni a apreciat faptul că este extrem de important că toate strategiile și acțiunile autorităților publice care îi vizează pe românii din afara granițelor să fie corelate într-un plan unitar. „Acesta trebuie să fie suma ideilor creative ale autorităților preocupate de problematica românilor de pretutindeni. Documentul va trebui să fie flexibil și îmbunătățit, revizuit permanent în concordanță cu nevoile specifice ale comunităților de români. Mai mult, obiectivele planului precum și acțiunile care derivă din acestea trebuie stabilite în dialog permanent și strâns cu comunitățile de români, pentru un motiv foarte simplu: lor li se adresează”, a precizat ministrul delegat Cristian David.

În paralel cu această acțiune de corelare și coordonare a activităților diferitelor autorități implicate în problematica românilor din afara granițelor, în cadrul reuniunii au fost prezentate ideile proiectului de angajare și valorificare a resurselor diasporei pentru modernizarea și dezvoltarea României, proiect asumat de ministrul delegat pentru românii de pretutindeni Cristian David.

Participanții la reuniune au arătat că inițiativa constituirii Consiliului consultativ interinstituțional este absolut necesară pentru o bună gestionare a relației cu românii din diaspora și că autoritățile statului român trebuie să găsească soluții viabile, oportune și stabile pe termen lung pentru diaspora. Mai mult, aceste soluții nu trebuie să mai aibă culoare politică, au opinat participanții.

Consiliul consultativ interinstituțional privind problematica comunităților românești din străinătate se va reuni periodic sub coordonarea ministrului delegat pentru românii de pretutindeni.

Comentarii Facebook


Știri recente