Retrospectiva Anului 2016 în Patriarhia Română

Ianuarie

1 ianuarie 2016: În prima zi a anului, după slujba de Te Deum, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a proclamat în mod oficial anul 2016 drept Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti în Patriarhia Română.

22 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la lucrările Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe de la Geneva.

24 ianuarie 2016: Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe Autocefale, participanţi la Sinaxa ce s-a desfăşurat la Chambésy – Geneva, au oficiat Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Apostol Pavel a Centrului Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, Elveția.

24 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a vizitat după Sfânta Liturghie, Paraclisul comunităţii româneşti din Geneva. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit o cruce de binecuvântare, iar pentru lăcaşul de cult a oferit mai multe volume apărute la editurile Patriarhiei Române.

31 ianuarie 2016: Patriarhia Ierusalimului a proclamat canonizarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, Patriarhia Română a fost reprezentată la eveniment de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

27 ianuarie 2016: Sinaxa Primaţilor de Biserici Ortodoxe de la Centrul Ortodox de la Chambésy – Geneva, Elveția a ajuns la final. Lucrările întrunirii s-au încheiat printr-o slujbă de Te Deum oficiată de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic.

28 ianuarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, aflat la Geneva cu prilejul participării la Sinaxa Panortodoxă, s-a întâlnit cu preoţii din Protopopiatul Elveţiei. La întâlnire au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Centrale şi Meridionale, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei.

30 ianuarie 2016: Un sobor de preoţi a oficiat slujba Parastasului la împlinirea a 3 luni de zile de la incendiul care a avut loc în data de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv din Bucureşti.

Februarie

3 februarie 2016: Cel de-al treilea mitropolit al Ardealului, Ioan Meţianu, ctitorul Catedralei mitropolitane din Sibiu, a fost comemorat în cetatea transilvană, în cadrul unui eveniment duhovnicesc şi cultural. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului.

9 februarie 2016: La Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Doamna Stella Ronner-Grubačić, ambasadorul Olandei în România.

10 februarie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit, la Reşedinţa patriarhală, în vizită de prezentare, pe Excelenţa Sa doamna Tamar Samash, Ambasadorul Israelului la Bucureşti.

18 februarie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a sfinţit noul sediu al Protoieriei Sector 6 Capitală. Alături de Preafericirea Sa a slujit şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Martie

1 martie 2016:  La Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Domnul Mile Vasić, ambasadorul Bosniei şi Herţegovinei în România.

1 martie 2016: Un număr de 375 de copii din judeţul Alba sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala şi să îşi continue studiile în cadrul unui amplu proiect derulat de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Asociaţia Filantropia Ortodoxă în parteneriat cu mai multe instituţii, administraţii locale şi organizaţii non-guvernamentale, informează Biroul de Presă al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

3 martie 2016: Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei a oficiat slujba de binecuvântare a Centrului de zi Sfântul Ierarh Nectarie de la Vama Seacă. Acest centru are ca scop sprijinirea copiilor din familii defavorizate să îşi continue studiile. Instituţia inaugurată face parte din reţeaua de prevenire a abandonului şcolar coordonată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

4 martie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a aniversat  împlinirea a 26 de ani de la hirotonirea ca arhiereu.

8 martie 2016: Președintele României, domnul Klaus Iohannis și soția sa, Carmen Iohannis, au vizitat Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim. Preşedintele României şi delegaţia însoţitoare au fost întâmpinați de Părintele Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Românești în Țara Sfântă și de obștea ostenitorilor.

Aprilie

4 aprilie 2016:  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat la sesiunea solemnă a Academiei Române cu prilejul aniversării a 150 de ani de existență a instituției.

5 aprilie 2016: La începutul acestei luni, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au oferit Spitalului „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, Secţia Clinică Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) Nou Născuţi, aparatură medicală în valoare de 23465,58 lei.

30 aprilie 2016: Delegația Patriarhiei Române condusă de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a ajuns pe aeroportul Internațional Henri Coandă cu Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Mai

1 Mai 2016: Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în noaptea prăznuirii Învierii Domnului în fața fostului Club Colectiv a fost oficiată Slujba Învierii și au fost rostite rugăciuni de iertare pentru cei adormiți.

9 mai 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a participat la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Europei.

21 mai 2016: În ziua sărbătorii Sfinţilor Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa Elena, Catedrala Patriarhală din Bucureşti şi-a sărbătorit hramul istoric. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu membrii ai Sfântului Sinod.

31 mai 2016: Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a primit titlul de ,,Cetățean de onoare al Județului Timiș”. Distincţia i-a fost acordată pentru contribuția deosebită în promovarea intereselor și imaginii Județului Timiș, a regiunii istorice Banat, pentru aportul adus dezvoltării spiritualității românești, cât și pentru întreaga sa activitate științifică, culturală și socială.

Iunie

4 iunie 2016:  Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit o delegaţie elenă la Reşedinţa Patriarhală. Membrii delegaţiei au adus în România Moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie și ale Sfântului Nou Mucenic Rafail. Acestea au fost așezate spre închinare la Biserica Buna Vestire – Belu din Protopopiatul Sector 4 Capitală.

8 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vizita noului ambasador al României în Republica Moldova.

16 iunie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu ceilalți membri ai delegației Bisericii Ortodoxe Române, au aterizat pe aeroportul internaţional Ioannis Daskalogiannis din Chania, Creta.

20 iunie 2016: La Academia Ortodoxă din Creta a avut loc sesiunea inaugurală a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe.

23 iunie 2016:  Mănăstirea cretană Gonia a găzduit Sfânta Liturghie în limba română, oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii. La slujbă au participat: Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, și Preafericiții Părinți Teofil, Patriarhul Ierusalimului, Irineu, Patriarhul Serbiei, și Daniel, Patriarhul României.

24 iunie 2016:  A avut loc ceremonia de numire a Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, prezenți la lucrările Sfântului și Marelui Sinod, Mari Binefăcători și Prieteni ai Academiei Ortodoxe din Creta. De menționat că Patriarhul Ecumenic și Arhiepiscopul Anastasie al Albaniei au primit acest titlu anterior.

Iulie

6 iulie 2016: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Reşedinţa patriarhală, pe Excelenţa Sa Domnul Oleg Malghinov, Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, la încheierea misiunii diplomatice în România.

22 iulie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit 65 de ani. Cu acest prilej, la Mănăstirea Sfânta Maria – Techirghiol, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba de Te-Deum, în prezența Preafericirii Sale și a numeroși ierarhi, preoți și credincioși.

August

10 august 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a adus un omagiu Reginei Ana a României. O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române a fost prezentă la Castelul Peleş din Sinaia, unde a fost depus trupul neînsufleţit al reginei.

13 august 2016: Regina Ana a fost condusă pe ultimul drum. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, alături de care s-au aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, precum şi Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.

19 august 2016: A fost lansată recent pagina oficială de internet a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea (ito2016.ro) carea avut loc la București în perioada 1 – 4 septembrie 2016.

24 august 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit la Reședința Patriarhală, vizita Excelenței Sale Domnul Grigorios Vassiloconstandakis, Ambasadorul Greciei în România.

Septembrie

1 septembrie 2016: La Bucureşti a avut loc festivitatea de deschidere a Întâlnirii tinerilor ortodocşi din toată lumea. În deschiderea evenimentului, în prezenţa Patriarhului Daniel, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat o slujbă de Te Deum în altarul de vară al Catedralei Patriarhale.

2 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Adunarea Generală a Academiei Române, în calitate de membru de onoare. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

2 septembrie 2016: Mii de tineri din toată lumea au participat la conferinţa Iisus Hristos – Bucuria Vieții. Evenimentul a avut loc la Sala Palatului din Bucureşti, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, şi a numeroşi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

2 septembrie 2016: Mii de tineri au participat la Procesiunea Luminilor. Procesiunea a fost condusă de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. În continuare, aceștia au participat, în prezența Patriarhului României,  la rugăciunea de seară.

3 septembrie 2016: Cei peste 2.500 participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea au vizitat obiectivele turistice și religioase importante din Capitala României. De asemenea, ei au efectuat și un tur informativ la șantierul Catedralei Mântuirii Neamului.

4 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi ierarhi, a oficiat prima Sfânta Liturghie la Catedrala Naţională.

24 septembrie 2016: Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, a vizitat Mănăstirea Putna. Cu această ocazie, Preafericirea Sa a sfințit racla Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei.

25 septembrie 2016: Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună ierarhi români și antiohieni, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în incinta curții așezâmântului monahal.

27 septembrie 2016: Sute de credincioși au fost prezenți la Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie, în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. În altarul de vară al Catedralei Patriarhale au coliturghisit Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, delegatul Preafericitului Părinte Ilia II, Patriarhul Catolicos al Georgiei.

30 septembrie 2016:  Preafericitul Părinte  Daniel a aniversat nouă ani de la întronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Octombrie

1 octombrie 2016: Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, a aşezat piatra de temelie pentru viitorul Centrul de protejare și conservare a patrimoniului cultural al Mănăstirii Snagov din judeţul Ilfov. La slujbă au participat ierarhi, preoți și numeroși credincioși.

14 octombrie 2016: Mii de credincioși veniți din toate colțurile țării au participat la Sfânta Liturghie de Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași. De asemenea, la eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice naționale și locale.

26 octombrie 2016: Delegația din Biserica Greciei, care a adus moaștele Sfântului Arhidiacon Ștefan a la hramul Catedralei Patriarhale, au vizitat șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Membrii delegaţiei au primit informații despre stadiul construcției de la inginerul Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal.

27 octombrie: Patriarhul României a prezidat Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel au slujit ierarhi români și greci.

27 octombrie 2016: În prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, la Palatul Patriarhiei din București a avut loc finala celei de a IX-a ediții a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească: Lăudaţi pe Domnul!.

Noiembrie

1 noiembrie 2016 : Trupul neînsuflețit al  Arhiepiscopului Justinian Chira a fost depus luni, 31 octombrie 2016, în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare.

3 noiembrie 2016: Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să îşi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească.

13 noiembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost prezent la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, cu ocazia hramului paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

Decembrie

01 decembrie 2016: Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat, cu prilejul Zilei Naționale a României, o slujbă de Te-Deum. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale.

1 decembrie 2016: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a participat la recepţia organizată de Preşedinţia României la Palatul Cotroceni, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

16 decembrie 2016 : În Aula Magna Teoctist Patriarhul a Palatului Patriarhiei a avut loc Concertul tradiţional de colinde Răsăritul cel de Sus. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea şi în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind organizat de Centrul de Presă Basilica.

17 decembrie 2016: În ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu această ocazie, Preafericirea Sa împreună cu ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Patriahală din București.

25 decembrie 2016: În prima zi de Crăciun sute de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată la Patriarhie de Preafericitul  Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. La slujbă a participat și Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente