Resfințirea locașului Buna Vestire – Bellu din Capitală. PF Daniel: Biserica este spațiul vindecării noastre

Reconsecration of the Annunciation-Bellu Church

În Duminica a patra după Paști, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, în Parohia Buna Vestire – Bellu, din sectorul 4 al Capitalei.

Înainte de Sfânta Liturghie, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat slujba de resfințire a locașului de cult din această comunitate, în urma efectuării unor lucrări de restaurare și consolidare.

În cuvântul rostit după slujba din 7 mai 2017, Patriarhul României a accentuat sfaturile folositoare pentru mântuire cuprinse în înțelesul textului evanghelic duminical.

Preafericirea Sa a evidențiat faptul că slăbănogul din Evanghelie nu suferea numai de boală trupească, ci și de singurătate.

Omul acesta bolnav nu era într-o pustie, ci se afla singur într-o mulțime de oameni. Sufletele multor oameni din cei care se aflau acolo erau pustiite de lipsa de iubire și ajutorare.

Părintele Patriarh a atras atenția asupra practicării unui egoism al familiei și al prieteniei: Fiecare avea grijă doar de bolnavul lui și îndată ce bolnavul lui era vindecat pleca acasă, fără să se mai gândească la ajutorarea altora.

Atunci când nu mai era niciun om în mulțimea de oameni ca să-l ajute, însuși Dumnezeu-Omul a venit direct la el să-i răsplătească speranța, suferința și pocăința sa, a explicat Părintele Patriarh.

În continuare Patriarhul Daniel a reflectat asupra virtuților dobândite de paraliticul din Evanghelie.

De la acest bolnav de treizeci și opt de ani care a transformat suferința în pocăință pentru păcate avem multe de învățat.

Despre el spune Preafericirea Sa, citându-l pe Sfântul Ioan Gură de Aur, că a arătat răbdare fără cârtire și suferință fără osândire. El nu a reproșat nimănui nimic, nu s-a revoltat împotriva lui Dumnezeu și nu a judecat pe semeni.

La virtutea răbdării acestuia se adaugă recunoștința: după vindecare, paralizatul a mers cu pas grăbit la templu să mulțumească lui Dumnezeu, a continuat Patriarhul României.

Apoi recunoștința pentru vindecare s-a întărit prin mărturisirea lui Iisus ca fiind Omul în Care și prin Care lucrează puterea vindecătoare a Lui Dumnezeu.

În finalul predicii, Patriarhul Daniel a amintit că Biserica este spațiul vindecării noastre, iar Sfintele Taine sunt administrate atât spre iertarea păcatelor și spre viața de veci, cât și spre tămăduirea sufletului și a trupului.

În continuare, Părintele Patriarh a vorbit despre locașul Buna Vestire, care a fost resfințit înainte de Sfânta Liturghie de PS Timotei Prahoveanul.

Preafericirea Sa a apreciat lucrările ample care au fost efectuate și a amintit pe artiștii care au contribuit la înfrumusețarea bisericii: pictorul Atanasie Damian și sculptorul Anghel Dima.

În semn de apreciere a activităților desfășurate în această comunitate, Pr. Aurel Bărîcă, fostul Paroh, a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus. Fiul său, Pr. Daniel Alexandru, actualul Paroh al comunității, a fost ridicat în demnitatea de iconom stavrofor.

© Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente