Reînfiinţarea Serviciului pentru tineret Ateneul Sfântului Pantelimon din cadrul Comitetului parohial de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti

Duminică, 12 octombrie 2014, Consiliul parohial al parohiei bisericii Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti a hotărât reînfiinţarea Serviciului pentru tineret din cadrul comitetului parohial „Ateneul Sfântului Pantelimon”. Sarcina reînfiinţării şi coordonării Serviciului pentru tineret a fost încredinţată părintelui Teleanu Bogdan, care din anul 2008 a dezvoltat la această parohie un program social-cultural de lucru cu copiii cu vârste cuprinse între 4-18 ani, afiliat proiectului catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor”, care a preluat în duhul „unităţii şi continuităţii bisericeşti” conceptul de „Ateneul Sfântului Pantelimon” iniţiat în anul 1941 de preoţii Gheorghe Popescu-Colibaşi şi Petru Gh. Savin.

Astfel, în primul număr al „FOII PAROHIALE ATENEUL RELIGIOS SF. PANTELIMON” (1941), părintele Petru Gh. Savin afirma : „Credem că este unul dintre cele dintâi aşezăminte ce trebuie numai decât să ia fiinţă în parohia noastră. El a întârziat prea mult, ca să nu i se simtă lipsa.

Între preot, Biserică şi popor nu sunt decât numai legături duhovniceşti ale sf. slujbe şi a trebuinţelor sufleteşti de ordin ritual. Dar nu e de ajuns.

Preotul trebuie să aibă grijă şi să supravegheze, punând la dispoziţie credincioşilor şi în ceia ce priveşte educarea mai ales a tineretului.

Un ateneu religios, condus de biserică va avea rolul de a pune în lumină prin conferinţe, de ale unor personalităţi din cele mai pricepute, – diferite chestiuni de credinţă, învăţătură şi lumină.

Aceste conferinţe vor fi urmate de coruri religioase, lecturi, recitări, toate alcătuind un program de înălţare şi delectare sufletească a enoriaşilor. Ele vor fi ţinute sau la biserică sau la vreuna din şcolile din parohie.

Este o lume care ne aşteaptă de mult să le procurăm această desfătare duhovnicească.

Este o lume, care prin faptul că noi nu le-am venit în ajutorul sufletesc al lor s`au dus în altă parte şi s`au răcit de legătura duhovnicească cu slujitorii bisericii. Ei s`au dus să caute hrană duhovnicească în alte părţi şi suntem siguri că odată ce vor vedea că şi noi ne silim să le facem sălaş duhovnicesc prin acest aşezământ de lumină şi hrană duhovnicească, ei vor rămânea cu noi şi`n jurul nostru.

Ateneul cultural religios, credem că apoi va forma din tineretul acestei parohii un buchet de misionari şi propagandişti, ca astfel împreună să ne desfătăm sub aripa sfântă şi povăţuitoare a sfintei biserici.

Un comitet de doamne şi domni din enorie vor conduce acest aşezământ şi acei ce vor bine voi să-şi însuşească acest gând, vor bine voi a ne scrie, sau a pofti ca să putem chibzui împreună, cât mai curând şi mai temeinic la realizarea lui”. (p. 3)

Potrivit „Metodologiei privind organizarea şi funcţionarea Serviciului pentru tineret din cadrul comitetului parohial în Arhiepiscopia Bucureştilor” (2014), alcătuită de Pr. Conf. Dr. David Pestroiu, consilier învăţământ şi activităţi cu tineretul, şi domnul Fabian-Cristian Radu, obiectivele programului din cadrul serviciului pentru tineret sunt următoarele:

1. Obiectivul general: apropierea tinerilor de Dumnezeu prin dezvoltarea sentimentului de dragoste faţă de aproape, prin participarea tinerilor la slujbele Bisericii şi prin formarea unui mod moral şi sănătos, de a gândi şi a privi lucrurile, fapt ce va duce implicit la promovarea imaginii Patriarhiei Române în societate, dovedind interesul Bisericii faţă de oameni şi activitatea sa misionară, adaptată la prezent.

2. Obiective specifice sunt cele aferente desfăşurării activităţilor catehetice (dezbateri teologice, culturale, educaţionale, ştiinţifice etc. cu prezentări de înregistrări audio-video şi invitaţi speciali), practice (pelerinaje, excursii, activităţi sportive), sociale (colectare şi distribuire de ajutoare, munca voluntara in folosul bisericii parohiale etc.), ecologice şi culturale (publicarea unei foi parohiale, organizarea de simpozioane, spectacole, recitaluri de muzica, a bibliotecii parohiale etc.) din cadrul programului pentru tineret.

Comentarii Facebook


Știri recente