Episcopul Varlaam despre Regina Maria: model de demnitate, eroism şi fidelitate faţă de poporul român

În omilia prilejuită de pomenirea Reginei Maria la Catedrala Patriarhală, Episcopul Varlaam Ploieşteanul a numit-o drept „model de demnitate, eroism şi fidelitate faţă de poporul român” şi „personalitate emblematică pentru istoria naţională de la începutul secolului al XX-lea”.

Slujba Parastasului a fost oficiată miercuri, 18 iulie, de Episcopul vicar patriarhal împreună cu soborul slujitor al catedralei, cu prilejul împlinirii a 80 ani de la trecerea Reginei Maria în veşnicie.

Regina Maria a arătat multă dragoste faţă de poporul român

În cuvântul său, Preasfinţitul Părinte Varlaam a evidenţiat că Regina Maria s-a opus semnării Tratatului de la Buftea, fapt pentru care ea este „socotită printre eroii cei mai importanţi ai Primului Război Mondial şi printre făuritorii Marii Uniri din 1918”.

„Ea a arătat multă dragoste faţă de ţara noastră, deşi ea a fost prin naştere străină de neamul românesc”, fapt pentru care, a spus ierarhul, „cu atât suntem noi datori, cei care aparţinem şi prin sânge acestei naţiuni, să lucrăm pentru consolidarea Marii Uniri de la 1918 ca această realizare, primită de strămoşii noştri ca o binecuvântare şi minune din partea lui Dumnezeu, să o putem transmite mai departe generaţiilor viitoare”.

De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a vorbit şi despre aprecierea pe care a avut-o faţă de tradiţiile creştine ortodoxe româneşti, Regina Maria participând în numeroase rânduri, alături de Regele Ferdinand, la marile sărbători ortodoxe în Catedrala Patriarhală.

Ierarhul a semnalat că deşi Regina Maria a „aparţinut Bisericii Anglicane” şi a fost căsătorită cu un rege catolic, Ferdinand, „pe toţi cei şase copii cu care a fost binecuvântată de Dumnezeu i-a botezat în religia ortodoxă”.

Regina Maria a fost mama a șase copii: principele Carol, principesele Elisabeta și Mărioara, principele Nicolae, principesa Ileana și principele Mircea.

Principesa Ileana, după ce a rămas văduvă, s-a călugărit devenind monahia ortodoxă Alexandra. În 1967, maica Alexandra a ctitorit Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ellwood City, Pennsylvania – primă mănăstire ortodoxă de obşte românească din America de Nord.

Regina Maria a României

Regina Maria s-a născut la 29 octombrie 1875 în Marea Britanie, iar numele său era Marie Alexandra Victoria.

A fost fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha și duce de Edinburg, și a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei.

La vârsta de 16 ani s-a logodit cu prințul Ferdinand de Hohenzollern, moște­ni­torul tronului României, iar la 29 decembrie 1892 a avut loc căsătoria.

A trecut în veşnicie la vârsta de 62 ani.

Regina Maria a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Comentarii Facebook


Știri recente