Recitalul vocal-simfonic „Vechi cântece de stea valahe”, ultimul eveniment cultural-artistic din acest an organizat de Eparhia Buzăului și Vrancei

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a încheiat vineri, 22 decembrie 2017, seria evenimentelor cultural-artistice dedicate praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, printr-un spectacol pregătit și condus de Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, intitulat Recitalul vocal-simfonic Vechi Cântece de Stea Valahe.

Pe scena Teatrului George Ciprian din Buzău au urcat patru formații muzicale: Corul Psaltic Misionar Sfântul Roman Melodul al Eparhiei, Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul, Corul Bizantin de Copii Serafimii al Școlii Gimnaziale Nr. 7 și Orchestra Liceului de Arte Margareta Sterian.

Acest gen de eveniment, ajuns deja la a treia ediție, este rodul unui parteneriat școlar inițiat de Seminarul Teologic din Buzău, în care au fost atrase o școală generală (Școala Gimnazială Nr. 7) și o școală medie (Liceul de Arte Margareta Sterian) din orașul Sfântului Sava.

Fiecare instituție de învățământ implicată în proiect a participat cu o formație muzicală proprie (cor sau orchestră) la lucrările de descifrare, aranjare orchestrală și pregătire (prin repetiții comune) ale unor melosuri vechi de două sute de ani. Este vorba despre câteva piese din celebra colecție a lui Anton Pann: Cântece de Stea și Versuri la Nașterea Domnului (ediția 1848), readuse în atenția publicului într-o manieră originală și proprie culturii organizaționale a instituțiilor implicate.

De asemenea, printre melodiile destinate interpretării simfonice s-au numărat și fragmente de muzică de curte otomană compusă de principele Dimitrie Cantemir. Orchestrația întregului spectacol a fost semnată de Prof. Florentin Boroghină de la Liceul de Arte Margareta Sterian.

În deschiderea evenimentului, Corul de Copii Serafimii și Corul Psaltic Misionar Sfântul Roman Melodul (condus de Daniel Dumitrică) au prezentat un recital original de colinde tradiționale din toate zonele țării, multe dintre ele în primă audiție pentru publicul buzoian.

Membrii Corului Psaltic Misionar au pregătit acest repertoriu sub îndrumarea maestrului Grigore Leșe, alături de care au și susținut un concert pe Scena Teatrului Național București, la începutul lunii decembrie.

Foto Credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente