Realizările culturale ale Arhiepiscopiei Timișoarei

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu implicarea directă a Preasfințitului Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, ținându-se seama de hotărârea Sfântului Sinod nr. 935/2012 privind „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor”, în Eparhia Timișoarei au avut loc, în anul 2012, mai multe activități, conferințe și acțiuni caritabile desfășurate în sprijinul celor bolnavi și nevoiași.

Una dintre cele mai importante acțiuni legate de „Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” a constituit-o spectacolul caritabil organizat la Opera Română din Timișoara, prin punerea în scenă a piesei de teatru „Oscar și Tanti Roz”, piesă jucată de celebrii actori Oana Pellea și Marius Manole de la Teatrul Bulandra din București. Scopul evenimentului a fost acela de a cumpăra un aparat de stocare a celulelor stem, necesar copiilor bolnavi de leucemie. În urma spectacolului, aparatul în valoare de 14.200 de euro a fost achiziționat din Germania și s-a donat Spitalului de Copii „Luis Țurcanu” din Timișoara, centrul eparhial sprijinind acțiunea cu suma de 10.000 de lei.

Au avut loc o serie de conferințe preoțești din semestrul I în cele șase protopopiate, cu tema „Anul omagial al Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor”, și conferințele preoțești din semestrul II cu tema „Lucrarea pastorală a Bisericii și slujitorilor ei pentru îngrijirea bolnavilor”.

O acțiune notabilă este și sfințirea bisericii cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”, de la Spitalul Județean din Timișoara, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, lăcaș construit prin strădania pr. Dan Cosmin. Biserica a fost construită în cadrul proiectului Patriarhiei Române de construire de lăcașuri de cult în spitale, penitenciare și alte instituții. Este copia unui proiect de biserică ardelenească din satul Ribicioara de Sus, jud. Hunedoara, un sat pustiit în 1970 din cauza mutării locuitorilor în județele Timiș și Arad. A fost construită din cărămidă și lemn, de două familii de constructori din Leordina și Botiza, județul Maramureș, sub îndrumarea atentă a doamnei arhitect Mariana Fuchs și a domnului inginer Cornel Farcaș. Construcția bisericii s-a făcut cu ajutorul donațiilor facute de credincioși, fără a fi folosite fonduri guvernamentale sau de la alte instituții. Ea servește la slujirea pacienților spitalului, dar în special arată prezența bisericii în acest loc de tămăduire fizică și spirituală.

Amintim, de asemenea, și vizitele pastorale pe care Preasfinția Sa le-a efectuat la spitalele din Timișoara și din eparhie, precum și la penitenciarul din Timișoara, la centrele de plasament și așezămintele de bătrâni, unde s-a oficiat și Taina Sfântului Maslu.

Conferințe pe tema Sfântului Maslu

Facultatea de Teologie a organizat la 30 ianuarie mai multe conferințe cu tema „Sfinții Trei Ierarhi și lucrarea lor misionară”, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, o conferință cu tema „Taina Sfântului Maslu”, prezentată de pr. prof. dr. Konstantinos Karaisaridis de la Facultatea de Teologie din Tesalonic.

Semnalăm, de asemenea, activitatea profesorilor de la Facultatea de Teologie care au susținut ciclul de conferințe prepascale cu tema „Teologie și Taumaturgie. Taina Sfântului Maslu”. Aceștia, alături de profesorii de religie din eparhie, s-au implicat în numeroase emisiuni dedicate „Anului omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor” la posturile de radio și televiziune locale și naționale.

A avut loc, după cum aflăm din Ziarul Lumina, un simpozion cu preoții din spitale și asistență socială la Centrul eparhial, cu tema „Samarineanul milostiv și iubirea aproapelui”, avându-i ca invitați pe prof. dr. Dan Cioată și dr. Gabriel Ciorâcă de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara.

Toate aceste manifestări organizate de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Timișoarei au fost mediatizate prin intermediul Trinitas TV și Radio Trinitas, Ediția de Banat a cotidianului „Ziarul Lumina” și publicațiile eparhiale

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…