Rânduiala spălării picioarelor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În Joia cea Mare din Săptămâna Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați și în toate bisericile Eparhiei Dunării de Jos, a fost săvârșită, conform rânduielii liturgice din Biserica Ortodoxă, slujba Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, în cadrul căreia a fost sfințit Sfântul Agneț, din care se va pregăti și se va păstra, pe Sfânta Masă, în tot timpul anului, Sfânta Împărtășanie ce va fi oferită celor bolnavi și copiilor.

La finalul Dumnezeieștii Liturghii, sub Pantocratorul Catedralei arhiepiscopale, a fost împlinită rânduiala spălării picioarelor, de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de clerul Catedralei și de numeroși credincioși gălățeni, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Ca în fiecare an, protagoniștii acestui ritual au fost 12 copii orfani, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, proveniți din Centrul de Plasament „Negru Vodă” din municipiul Galați.

La momentul cuvenit, urmând îndemnului Mântuitorului Iisus Hristos, Înaltpreasfinția Sa, încins cu ștergar s-a plecat pentru a spăla picioarele celor 12 „mici ucenici”, oferindu-le în mâini făclii aprinse. Pe lângă binecuvântarea lui Dumnezeu, copiii au primit încălțăminte și îmbrăcăminte nouă, precum și alte ajutoare de primă necesitate.

„Astăzi, în Sfânta și Marea zi Joi, în cadrul Sfintei Liturghii, care actualizează Cina cea de Taină a Mântuitorului Iisus Hristos în foișorul Cinei de la Ierusalim, actualizăm evenimentul cel mai mare, anume calea către smerenie, nu doar ca virtute înscrisă în terminologia sacră, ci ca fapt, ca pildă pe care ne-o dă Mântuitorul, care este smerenia întrupată. De aceea, ritualul din cadrul Sfintei Liturghii, care se numește „spălarea picioarelor” devine curățire sufletească de praful tuturor păcatelor și, în același timp, reconciliere cu aproapele nostru. În baia lacrimilor noastre, să-L rugăm pe Domnul să șteargă toate păcatele noastre pentru ca astfel, ochii noștri din interior să-L vadă și să-L primească pe Mântuitorul și Crucea Sa ca semn al iertării și ca putere de ridicare din propriile păcate și așa, pe calea cea mai bună – smerenia – să mergem spre Învierea din păcate. Atunci când înviem din păcate, cu siguranță Lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim, va sta ca într-o candelă în fiecare dintre noi!”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Activitatea cu caracter social-filantropic și misionar din Joia cea Mare a fost organizată de Arhiepiscopia Dunării de Jos în parteneriat cu filiala „Sfântul Apostol Andrei” a ASCOR Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente