Radio TRINITAS

Sărbătoarea Sfintei Treimi este ziua când Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române se află în sărbătoare – două dintre componentele sale, radioul și televiziunea, purtând numele TRINITAS.

Radio TRINITAS este postul de radio al Patriarhiei Române și funcționează în temeiul art. 161 și 167 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit principiilor formulate în Statutul de organizare și funcționare al Centrului de Presă „BASILICA”. Prin activitatea sa misionară, Radio TRINITAS contribuie la o mai bună cunoaștere a valorilor și frumuseților credinței ortodoxe, cultivă comuniunea ortodoxă între eparhii, parohii, mănăstiri, școli de teologie, instituții culturale și sociale, asigură un liant spiritual între românii din țară și cei din diaspora, contribuie la păstrarea și promovarea identității și spiritualității creștin-ortodoxe și românești în relație cu alte Biserici și popoare în context european.

Postul de radio TRINITAS a fost înființat în anul 1996, din inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Prima emisiune difuzată de Radio TRINITAS, în seara zilei de 17 aprilie 1998, Sfânta și Marea Vineri din acel an, a fost transmisiunea directă a slujbei Prohodului Domnului, de la Catedrala mitropolitană din Iași. După entuziasmul începutului, a urmat o perioadă de maturizare și consolidare instituțională, atât în privința echipei redacționale cât și a mijloacelor tehnice și a suportului financiar necesar pentru desfășurarea activității. Deși un post de radio bisericesc, Radio TRINITAS s-a dezvoltat mereu în direcția simbiozei dintre cult și cultură, prin cultivarea valorilor creștine în conștiința civică și prin promovarea valorilor culturale românești în context european și universal. Cu emisie 24 de ore din 24, Radio TRINITAS s-a afirmat ca o voce distinctă și apreciată în universul mediatic românesc. Fondul bisericesc, cultural-misionar și educativ al emisiunilor a fost împletit cu modul de abordare echilibrat, prietenos și tineresc: „Un radio pentru sufletul Dumneavoastră„. Emisiunile Radio TRINITAS se edifică cu sobrietate și delicatețe pe o arie largă de preocupări și se adresează tuturor categoriilor de credincioși. Grila de programe a fost adaptată periodic nevoilor pastoral-misionare și contextului moral-social în care Biserica își desfășoară lucrarea sfințitoare și misionar filantropică. Consacrarea postului de radio TRINITAS

ca rețea radiofonică națională a Bisericii Ortodoxe Române, s-a înfăptuit la 27 octombrie 2007, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, data de înființare a Centrului de Presă „BASILICA” al Patriarhiei Române.

***

Centrul de Presă BASILICA a fost înființat la inițiativa, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în data de 27 octombrie 2007, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor și are următoarele componente:

– postul de Radio TRINITAS, care a fost înființat în 1996 și a început să emită la 17 aprilie 1998

Ziarul Lumina, care a apărut pentru prima dată la 7 februarie 2005

– postul de Televiziune TRINITAS, care emite din 27 octombrie 2007

Agenția de știri BASILICA, care a fost înființată la 27 octombrie 2007 și a început să își desfășoare activitatea de la Sărbătoarea Sfintei Treimi din 16 iunie 2008

Biroul de presă al Patriarhiei Române, înființat după 1990 și care a devenit parte a Centrului de presă BASILICA din ianuarie 2008.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente