Puterile cereşti sunt permanent slujitoare şi ascultătoare de glasul lui Dumnezeu, spune IPS Irineu

IPS Irineu

Subiectul central al omiliei Mitropolitului Olteniei, rostită cu prilejul sărbătorii Sfinţilor Arhangheli, a fost dedicat puterilor cereşti. IPS Irineu a vorbit credincioşilor din Târgu Jiu despre prezenţa şi lucrarea sfinţilor îngeri în iconomia lui Dumnezeu şi a subliniat că îngerii sunt puteri slujitoare, mesageri ai lui Dumnezeu, cei care vestesc oamenilor planurile şi voia lui Dumnezeu.

Chiriarhul locului a făcut referire la trimiterea Arhanghelului Gavriil la Preasfânta Născătoare de Dumnezeu spre a-i vesti Întruparea Fiului Celui Prea Înalt, lucrare pe care IPS Irineu a catalogat-o ca fiind cea mai importantă din istoria mântuirii neamului omenesc.

Înaltpreasfinţia Sa a reamintit că la botez fiecare dintre noi primim un înger păzitor pentru a ne ocroti de săgeţile vrăjmaşului diavol, iar după plecarea din lumea aceasta, acesta vor însoţi sufletul prin vămile văzduhului, păzindu-l de cel rău.

Apoi, Arhiepiscopul Craiovei a vorbit despre cântarea îngerească prezentată de prorocul Isaia: Sfânt, sfânt, sfânt este Domnul Savaot, plin este cerul şi pământul de slava Lui!» (Isaia 6, 3), cântare pe care Biserica a preluat-o în cultul divin public şi pe care noi credincioşii, o cântăm împreună cu îngerii.

Omilia a fost rostită de IPS Irineu, în zi de prăznuire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil şi a tuturor cereştilor puteri, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată în biserica „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” din municipiul Târgu Jiu. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa a numeroşi credincioşi şi a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, sfântul locaş fiind unul din reperele reprezentative ale urbei de pe malul Jiului, informează Biroul de presă al Eparhiei.


Biserica „Sfinţii Voievozi” din Târgu Jiu a fost ridicată între anii 1748 – 1764. De-a lungul timpului a purtat mai multe denumiri: Biserica Negustorilor, Biserica Domnească, Mănăstirea Domnească şi Catedrala din Târgu Jiu. Ca element de unicitate, pe tâmpla exterioară sunt pictaţi filozofi, prooroci şi sibile.

Foto credit: Mitropolia Olteniei

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Hramul Bisericii Sfânta Ecaterina din Capitală. În ajunul sărbătorii a fost organizată o procesiune cu moaștele ocrotitoarei lăcașului de cult

Biserica Sfânta Ecaterina din București își va sărbători sâmbătă ocrotitoarea. Evenimentele prilejuite de hramul lăcașului de cult au debutat în această seară cu tradiționala procesiune. După acest moment, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al…