PS Varlaam: Mântuitorul a lăsat puterea vindecătoare Bisericii, în Sfintele Taine

În duminica a patra după Paști, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar Patriarhal, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București.

În cuvântul rostit la slujba din 7 mai 2017 Preasfinția Sa a subliniat faptul că Mântuitorul și-a manifestat puterea vindecătoare atât asupra trupului cât și a sufletului celui care aștepta salvarea de treizeci și opt de ani la scăldătoarea Vitezda.

Ierarhul a amintit faptul că această paralizie era urmarea păcatelor săvârșite în tinerețe, iar boala o dobândise înainte de a se naște Mântuitorul. Cu toate acestea, Iisus Hristos cunoștea suferința lui.

De aceea a mers la scăldătoarea Vitezda, direct la cel care aștepta cu răbdare de fier ziua în care îngerul Domnului va tulbura apa și pentru el și în felul acesta va afla vindecare.

Vedem în omul acesta un mănunchi de virtuți, a adăugat ierarhul.

În ciuda suferinței îndelungate, el nu s-a răzvrătit nici împotriva lui Dumnezeu, nici împotriva oamenilor. De asemenea, nu a părăsit coridoarele acestei scăldători, pentru că avea credință că într-o bună zi Dumnezeu va face milă cu el.

PS Varlaam a explicat etimologia numelui scăldătorii Vitezda, care înseamnă Casă a milei sau Casă a îndurării.

Dumnezeu arăta mila Sa prin îngerul care tulbura apa și o făcea vindecătoare, dar oamenii care stăteau acolo nu au arătat nici milă și nici îndurare față de acest om suferind de atâta vreme, a continuat ierarhul.

Pe lângă suferința paraliziei, acest om, în mod paradoxal, suferea de singurătate într-un loc foarte aglomerat de oameni. Acest lucru îl întâlnim foarte des și în societatea modernă, în care singurătatea tinde să devină un adevărat flagel, a atras atenția Preasfinția Sa.

În continuare, Preasfinția Sa a evidențiat delicatețea și tactul duhovnicesc cu care Mântuitorul a vindecat pe slăbănog, dar nu i-a divulgat cauza suferinței – păcatul – decât în particular, atunci când s-a întâlnit cu el la templu.

Puterea de vindecare a bolilor, Mântuitorul înălțat la ceruri a lăsat-o Bisericii în Tainele Sale, mai ales în Taina Sfântului Maslu. Astfel, această minune pe care a săvârșit-o Mântuitorul la scăldătoarea Vitezda este posibilă în orice vreme și în orice loc, prin Tainele Bisericii, a concluzionat PS Varlaam.

La final, Preasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să cinstească pe Sfinții Doctori și Tămăduitori din calendarul Orotodox, amintind și de Sfântul Nectarie de la Eghina, care este prețuit în Catedrala Patriarhală ce adăpostește un fragment din moaștele sale.

© basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente