PS Timotei: Suntem cu adevărat liberi când ne lepădăm de păcate şi patimi

Duminica 23 rusalii la Radu Vodă (5)

În cuvântul rostit în cadrul Liturghiei oficiate duminică, 22 octombrie 2017, la Mănăstirea Radu Vodă, PS Timotei Prahoveanul a avertizat că suntem cu adevărat liberi doar atunci când ne lepădăm de păcate şi trăim viaţa după perceptele biblice. Păcatele şi patimile ne ţin robi şi nu putem scăpa din această  robie decât atunci când ne lepădăm de ele, a subliniat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Întruparea Fiului lui Dumnezeu a avut ca scop eliberarea din robia în care ne aflam fiind sub jugul păcatului. Hristos a venit în lume, a spus ierarhul, ca să ne elibereze de păcat, de moarte şi întuneric. El a dorit ca toţi oamenii să fie fii ai lumini şi să meargă pe calea luminii.

Făcând referire la purtarea celor din Ţinutul Gherghesenilor care l-au alungat pe Hristos pentru paguba materială cauzată de pierderea turmei de porci, Preasfinţia Sa a tras un semnal de alarmă faţă de situaţia din societatea contemporană când Mântuitorul este din ce în ce mai alungat din spaţiul public.

Ceea ce s-a întâmplat în Ţinutul Gherghesenilor se întâmplă permanent în viaţa noastră şi în istorie. Oamenii nu s-au bucurat de vindecarea care fusese făcută unui om suferind, frate de-al lor, ci s-au întristat de paguba care le-a fost produsă. Nu au avut puterea să se bucure de eliberarea celui bolnav până atunci, ci s-au întristat că au pierdut bunuri materiale.

Lăcomia şi goana după cele materiale a fost un alt aspect tratat în omilia de duminică. Preasfinţia Sa a evidenţiat că noi, de cele mai multe ori, suntem preocupaţi de cele lumeşti, asemenea locuitorilor din Gadara.

Nu suntem mulţumiţi cu ceea ce avem. Privim la cel de lângă noi care are lucruri mai frumoase, mai multe şi suntem rareori mulţumitori faţă de Dumnezeu pentru ce ne-a dăruit.

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a spus că lăcomia celor din Gadara şi a noastră nu este plăcută înaintea lui Dumnezeu şi atunci când pierdem bunuri de care ne-am lipsit în mod obsesiv  acestea pot constitui semne ale pedagogiei divine în viaţa noastră.

Din soborul slujitor au făcut parte: arhim. Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh Administrativ al Mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor, preum şi slujitori din cadrul obştii mănăstirii bucureştene.

Foto credit: Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente