PS Timotei: Sărbătoarea Sfântului Haralambie ne îndeamnă pe toţi la mai multă râvnă duhovnicească

Bishop Timotei: Saint Haralambos urges us to enhance our spiritual zeal

Sărbătoarea Sfântului Haralambie ne îndeamnă pe toţi la mai multă râvnă duhovnicească, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei în omilia sa. El a subliniat că acest mare mucenic este un exemplu de slujire a Bisericii până la martiriu. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a adresat aceste cuvinte credincioşilor parohiei Flămânda cu prilejul sărbătorii ocrotitorului lor, astăzi, 10 februarie 2017.

Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie şi a adresat celor prezenţi un cuvânt despre viaţa şi martiriul Sfântului Haralambie, dar şi despre mărturisitorii din timpul regimului comunist.

Sfântul Haralambie a trecut prin suferinţe grele, pentru că nu a dorit să se închine zeilor făcuţi de mâini omeneşti, ci şi-a păstrat credinţa puternică în Hristos Domnul, a amintit ierarhul. Acest mărturisitor al dreptei credinţe i-a înfruntat pe conducătorii lumeşti, a suferit moarte martirică, dar nu l-a trădat pe Hristos, ci I-a slujit cu fidelitate până la ultima suflare.

Făcând referire la acest model de urmare al lui Hristos, ierarhul a spus celor prezenţi că, în perioada regimului comunist, au existat numeroşi clerici români care l-au avut ca exemplul şi au înfruntat vitregiile acestei perioade sumbre, dar nu l-au trădat pe Hristos Domnul.

Sunt foarte mulţi preoţi care au însoţit cuvintele cu exemplul vieţii lor, iar unii dintre ei au preferat să meargă în temniţă, dar să rămână liberi şi să nu simtă pe grumazul lor un jug străin; nu cumva să accepte învăţături care i-ar fi putut depărta de Mântuitorul Hristos, a transmis Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a spus credincioşilor că foarte mulţi preoţi au ales calea temniţei, iar dacă nu au ales-o ei au acceptat-o din smerenie şi din dragoste faţă de Mântuitorul Hristos alegând această cale a demnităţii, decât una a trădării.

Preasfinţia Sa a explicat că trădarea lui Hristos şi aproapelui reprezintă un păcat foarte greu, probabil cel mai greu păcat şi el nu poate fi iertat decât printr-o pocăinţă sinceră. De aceea, spune PS Timotei, mulţi (preoţi – n.r.) au preferat să fie umiliţi decât să trădeze făgăduinţa pe care au făcut-o la hirotonie şi dragostea pe care Mântuitorul le-a arătat-o în primii ani ai vieţii şi slujirii lor.

Ierarhul a îndemnat ca, la începutul acestui an pe care Biserica noastră l-a închinat celor care l-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă, să ne amintim de aceşti mulţi preoţi care având în minte învăţătura părinţilor Bisericii au ştiut că puţină este lupta, osteneala şi veşnică este bucuria.

Aşa au trăit aceşti preoţi mărturisitori, mulţi dintre ei inspirându-se din exemplul sfântului pe care îl pomenim astăzi, a precizat PS Timotei.

După Sfânta Liturghie, Ierarhul a sfinţit lucrările efectuate la  demisolul clădirii Centrului educaţional-social ortodox Sfântul Haralambie al parohiei.

Foto credit: Ziarul Lumina

 

Comentarii Facebook


Știri recente