PS Timotei Prahoveanul: Sfânta Cuvioasă Parascheva a iubit mai mult veşnicia decât vremelnicia

PS Timotei Prahoveanul

Sfânta Cuvioasă Parascheva a iubit mai mult veşnicia decât vremelnicia. Acestea sunt cuvintele Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul adresate credincioşilor veniţi astăzi, 14 octombrie 2016, la Catedrala Patriarhală să aducă cinstire Ocrotitoarei Moldovei. Totodată, Preasfinţia Sa a mărturisit celor prezenţi că Sfânta Parascheva este un exemplu de urmat pentru orice creştin.

2016-10-14-liturghie-catedrala-ps-timotei-104

În ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Din soborul slujitor a făcut parte şi părintele Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, preoţi şi diaconi.

În cuvântul său, Ierarhul a vorbit despre viaţa Sfintei Parascheva subliniind faptul că poporul român are mare evlavie la această cuvioasă sărbătorită astăzi în Biserica Ortodoxă. Preasfinţia Sa a explicat că Sfânta Parascheva oferă un model de vieţuire pe care noi trebuie să îl urmăm.

Din viaţa Sfintei Parascheva învăţăm că dragostea ei faţă de Dumnezeu a fost mai mare decât orice. Mărinimia inimii ei, de tânără copilă care a schimbat hainele preţioase cu hainele unui cerşetor care aştepta în faţa casei ei, ne arată că Dumnezeu are, în toate vremurile şi în toate locurile, oameni buni, oameni dispuşi să facă fapte bune, chiar dacă ele nu sunt cunoscute de către cei mulţi. Mai învăţăm apoi că scurta viaţă a Sfintei Parascheva, de 25 sau de 27 de ani, a fost petrecută aproape de Dumnezeu în rugăciune, în post, în priveghere, iubind mai mult veşnicia decât vremelnicia. Pentru această osteneală ea s-a bucurat încă din timpul vieţii de negrăite bucurii, aşa cum au oamenii care îl caută pe Dumnezeu şi care sunt aproape de El.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor le-a amintit credincioşilor faptul că moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse în Bucureşti în anul 1944. Acestea au fost aşezate, timp de trei săptămâni, spre închinare în Catedrala patriarhală.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse în dimineaţa zilei de 27 octombrie 1944 şi au fost aşteptate de foarte mult popor şi de slujitori ai Bisericii în apropierea Palatului Cotroceni. De acolo au fost aduse în procesiune până la Catedrala Patriarhală unde au fost întâmpinate chiar de Patriarhul Nicodim Munteanu. Sfintele moaşte au rămas în Catedrala patriarhală, unde mulţimi de credincioşi ziua şi noaptea au venit să îi se închine, până în ziua de 13 noiembrie 1944, când au fost conduse de foarte mulţi credincioşi ai cetăţii Bucureştilor până la Arcul de Triumf şi de acolo urcate într-un automobil care le-a dus la Iaşi.

Credincioşii prezenţi la slujbele oficiate la Patriarhie au putut aduce cinstire unei icoane a Cuvioasei Parascheva şi unui veşmânt al sfintei, aflate în patrimoniul paraclisului istoric al Reşedinţei Patriarhale. Cele două relicve au fost aşezate, în Catedrala Patriarhală, spre închinare credincioşilor încă de aseară, după ce au fost purtate în procesiune pe Colina Bucuriei.

Priveghere şi Procesiune închinate Sfintei Cuv. Parascheva, la Patriarhie – Basilica.ro

În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit un preot și un diacon.

Galerie Foto:

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente