PS Timotei Prahoveanul: Sărbătoarea Crăciunului trebuie să ne facă mai atenţi la propria noastră mărturisire şi credinţă

PS Timotei slujind de Crăcin la Mănăstirea Radu Vodă

Să ducem celor din preajma noastră cuvântul Evangheliei care spune că Fiul lui Dumnezeu a venit în lume ca să ne mântuiască pe noi, a fost îndemnul adresat de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul credincioşilor prezenţi la Mănăstirea Radu Vodă în ziua sărbătorii Naşterii Domnului.  Sărbătoarea Crăciunului, când Fiul lui Dumnezeu a venit în lume pentru noi, trebuie să ne facă mai atenţi la propria noastră mărturisire şi credinţă, le-a mai spus ierarhul celor care au participat la Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult ctitorit de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) şi doamna sa, Ecaterina.

În ziua sărbătorii Naşterii Domnului, 25 decembrie 2016, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Mănăstirii Radu Vodă. Stareţul mănăstirii şi Exarh Cultural al Arhepiscopiei Bucureştilor, arhim.  Nectarie Şofelea, a făcut parte, de asemenea, din soborul slujitor.

În omilia sa, Ierarhul a explicat celor prezenţi că sărbătoarea Naşterii Domnului este primită diferit acum, în vremea noastră, aşa după cum a fost întâmpinată şi atunci când „El, la plinirea vremii, S-a făcut om, Dumnezeu Unul din Treime coborând pe pământ pentru a restaura firea noastră cea căzută şi a o reaşeza la demnitatea pe care a vrut-o Dumnezeu dintru început”.

Preasfinţia Sa a mărturisit că fiii Bisericii întâmpină Crăciunul cu bucurie şi „doresc cu adevărat să fie mai aproape de Mântuitorul Hristos care se naşte iar şi iar şi care îşi caută loc în inimile noastre”. Aceştia au înţeles că „cel mai important lucru într-o zi de mare sărbătoare este Liturghia” şi participă cu evlavie şi credinţă la cultul divin public al Bisericii. Însă, există şi unii oameni care au o atitudine, „asemenea lui Irod”, potrivnică Mântuitorului Iisus Hristos, Evangheliei şi Bisericii. Aceştia nu scapă niciun prilej de a găsi „vreun cuvânt răutăcios” la adresa Lui şi a Bisericii.

O altă categorie, a mai afirmat Preasfinţia Sa, este a celor care sunt indiferenţi faţă de Dumnezeu şi aproapele nostru. „La poarta mai multor oameni din Betleem a bătut Fecioara Maria, care se pregătea să nască, şi ea nu a fost primită nici măcar în casa de oaspeţi, adică la han, dar nici în casa altora pentru că oamenii, cum suntem şi noi adeseori, indiferenţi şi comozi, nu se mai gândesc la alţii. Indiferenţa de la de atunci de la Betleem este remarcată tot mai des în lumea noastră”, a explicat ierarhul.

Prezenţa la Biserică este semnalul că noi suntem creştini cu adevărat şi următori ai Mântuitorului Hristos, a subliniat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Sărbătoarea Naşterii Mântuitorului trebuie să ne facă şi pe noi să fim mai aproape de învăţătura Mântuitorului şi de Biserica pe care El a întemeiat-o. Este bine să spunem tuturor, chiar dacă unii nu vor accepta acest mesaj al nostru, că cel mai important lucru de Crăciun, de Paşti, de Anul nou şi de marile sărbători este să vină la Biserică şi să participe la Sfânta Liturghie. Prezenţa la Biserică este semnalul că noi suntem creştini cu adevărat şi următori ai Mântuitorului Hristos. Faptul că tot mai multe uşi în casele creştinilor rămân ferecate atunci când vine preotul cu icoana sau cu aghiasma de Bobotează şi când vin colindătorii să vestească Naşterea Mântuitorului este iarăşi un semn că noi ne-am răcit şi îndepărtat de învăţătura mântuitoare pe care El, Fiul lui Dumnezeu, a adus-o în lume.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit diacon pe teologul Drăgan Ioan Mihai pe seama Centrului Social Cultural Sf. Ier. Calinic de la Cernica.

***

Sărbătoarea Naşterii Domnului (numită în popor Crăciunul), sărbătorită în fiecare an la 25 decembrie, ne aduce vestea venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu făcut om, pentru mântuirea noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente