PS Macarie: O criză a familiei înseamnă, întotdeauna, și o criză a monahismului. Pentru a avea familii creștine puternice trebuie să avem monahism viu și puternic!

Sfinții Părinți ne avertizează că o criză a familiei înseamnă, întotdeauna, și o criză a monahismului. Pentru a avea familii creștine puternice trebuie să avem monahism viu și puternic, a  spus PS Macarie în data de 23 octombrie 2017.

Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, a efectuat recent vizite pastorale în mai multe comunități românești din Danemarca, informează site-ul oficial al Eparhiei. Astfel, sâmbătă, 21 octombrie 2017, ierarhul a fost prezent în Sønderborg, aproape de granița cu Germania. PS Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie.

Duminică, 22 octombrie 2017, Părintele Episcop Macarie a binecuvântat românii din Aarhus, port situat în peninsula Iutlanda și al doilea oraș ca mărime din Danemarca. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a botezat o fetiță din comunitatea parohială.

În data de 23 octombrie 2017, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Macarie Romanul, Preasfinția Sa a fost prezent la Ikast, pentru celebrarea hramului mănăstirii românești din localitate. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit preot pe diaconul Claudiu, care va sluji în parohia românească din orașul danez Esbjerg.

La finalul slujbei, ierarhul român a prezentat viața Cuviosului Macarie care s-a dedicat unei aspre viețuiri pustnicești. Pornind de la întâmplările din viața Cuviosului, Episcopul Român al Europei de Nord a evidențiat ajutorul pe care-l dă Dumnezeu celor ce aleg să trăiască o viață de sfințenie.

Cuviosul Macarie, prin originea sa socială ar fi putut duce o aleasă viețuire de creștin evlavios, asemenea părinților săi. Dar el a vrut mai mult. Fuga lui Macarie Romanul de căsătorie nu este fuga de un lucru rău sau greșit, căci căsătoria e binecuvântată, iar familia e darul lui Dumnezeu. Se cuvine să o prețuim mai mult ca niciodată astăzi, a precizat Preasfinția Sa.

Continuând cuvântul, ierarhul a prezentat credincioșilor care sunt cele două căi prin care pot dobândi mântuirea.

Sunt cele două căi prin care creștinul se mântuiește: căsătoria sau monahismul. Amândouă presupun jertfă, răstignire întru Domnul. Mai mult decât atât, aceste două căi sunt complementare. Prin căsătorie se întemeiază familia, iar în familie se naște, crește și prinde aripi duhovnicești, viitorul monah sau viitoarea monahie. Așadar, pentru a avea comunități monahale, trebuie să avem mai întâi de toate bune familii creștine, a spus  PS Macarie.

La final, ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să aprecieze și să prețuiască monahismul pentru rolul său important.

Se cuvine să lăudăm, să prețuim și să iubim monahismul! Monahismul este libertatea totală în Hristos. Se înțelege, de aici, că acolo unde monahismul suferă, suferă și libertatea în Hristos. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că monahul este ca un vultur care zboară la mare înălțime, care n-ar putea fi prins niciodată într-un lanț de vrăbii, a conchis ierarhul.

Foto credit: Episcopia Europei de Nord.

Comentarii Facebook


Știri recente