PS Iustin Sigheteanul a participat la lansarea volumului „N. Steinhardt. Cultură şi credinţă”

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a participat vineri, 29 iulie 2016, de la ora 11:30, la lansarea cărţii N. Steinhardt. Cultură şi credinţă şi la vernisajul expoziţiei de pictură sacră şi icoane, care au avut loc la Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare, după cum ne-a precizat Andrei Fărcaş.

În cuvântul de deschidere a evenimentului, Preasfinţia Sa a vorbit despre Părintele Nicolae Delarohia.

Ierarhul a remarcat modul în care Mănăstirea Rohia îi poartă de grijă marelui om de cultură,  prin modul cum îi menţine memoria în atenţia publicului, prin amenajarea chiliei, prin organizarea câtorva concursuri de eseuri şi, în ultimii ani, prin organizarea acestei tabere de pictură, prin organizarea mesei rotunde de la Rohiiţa, prin vernisarea expoziţiei de icoane executate în tabără.

Noi am luptat mult ca patrimoniul cultural să revină Mănăstirii Rohia. Nimeni nu l-a iubit pe părintele Nicolae ca monahii de la Rohia care l-au preţuit şi l-au ocrotit şi s-au transformat în familia lui.

Au mai vorbit despre N. Steinhardt, Adrian Şerban, directorul editorial al Editurii Polirom, unde apare Integrala Steinhardt, editorul cărţii care s-a lansat, George Vasile Dâncu din Cluj-Napoca, şi prof. univ. dr. Petru Dunca, unul din cei care l-au cunoscut pe marele eseist.

Lansarea propriu-zisă a fost realizată de conf. univ. dr. Ştefan Vişovan care a prezentat fiecare capitol în parte, amintind de apariţia Caietelor de la Rohia care au fost primite deosebit de bine, la vremea respectivă, atât de specialişti, cât şi de publicul cititor, tirajele celor trei Caiete epuizându-se repede.

Istoricul cărţii şi, implicit, al Caietelor, a fost relatat de cel care a alcătuit ediţia, conf. univ. dr. Florian Roatiş, el fiind cu totul inedit.

Moderarea lansării a fost făcută de Arhim. dr. Macarie Motogna care a spus:

Iată, la Mănăstirea Rohia se îmbină armonios cultul şi cultura ca să realizăm un lucru frumos, aşa cum îi place lui Dumnezeu, aşa cum a spus Dostoievski, că frumosul va mântui lumea, frumosul nefiind altceva decât Dumnezeu.

Dacă lansarea de carte, care a avut loc în sala Sfântul Iosif Mărturisitorul, concertul şi expoziţia de artă bisericească au fost găzduite în sala Sfinţii Martiri Brâncoveni, tot de la Catedrală, în care se află Colecţia de carte veche Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanu.

Miniconcertul Grupului Sfântul Ioan Damaschinul, grup înfiinţat de lect. univ. dr. Sorin Albu, din Cluj-Napoca, a oferit o mare bucurie publicului prezent. Grupul este format din mulţi membri, dar numai 14 au venit la Baia Mare pentru concert. Ei şi-au propus să caligrafieze manuscrise, la iniţiativa conducătorului grupului,  din antologhioanele vechi de muzică bizantină constantinopolitană, din repertoriul eclesial românesc. Scopul este de a readuce în atenţie ideea de a scrie de mână un manuscris, de a nu cânta după o carte tipărită, ci de a cânta după un manuscris caligrafiat de psalţi sau protopsalţi.În catedrală au fost expuse 12 manuscrise, un prohimen în gasul 5 al lui Simon Caras, Cântarea a IX-a din Imnul Acatist, de Petru Lampadarie, un alt prohimen al lui Macarie Ieromonahul, un trisaghion al lui Ion Palasis în glasul întâi, troparul Sfântului Siluan, care a fost pus pe note de protopsaltul Laurenţiu Truţă, şi troparul Sfântului Nicolae.

Cât priveşte expoziţia de manuscrise, ele fac parte din Şcoala de muzică Psaltică de la Rohia, desfăşurată în cadrul Zilelor Culturale N. Steinhardt, realizate de cei care, anii trecuţi, executau icoane sub directa supraveghere a lui Sorin Albu.

Expoziţia de icoane pe lemn pictate în tabăra de la Rohiiţa a fost prezentată de Dumitriţa Filip, muzeograf. Un grup de pictori avansaţi şi mai puţin avansaţi, alţii dornici de se deprinde cu meşteşugul iconografiei, au lucrat timp de o săptămână icoane pe sticlă. Colecţia de carte veche a Episcopiei este reprezentată prin 22 volume mai importante.

Muzeul Centrului Eparhial capătă astăzi şi valoare socială, de interacţionare cu publicul, prin găzduirea acestor expoziţii, a spus Dumitriţa Filip.

Expoziţia de manuscrise şi icoane se intitulează Toţi întru Hristos.

Comentarii Facebook


Știri recente