Baia Mare | PS Iustin a binecuvântat lucrările efectuate la Biserica Sfântul Gheorghe din Ilba

Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat în data de 23 iulie 2017 slujba de târnosire (sfințire) a Bisericii Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Ilba, Protopopiatul Baia Mare. În continuare, părintele episcop a săvârșit Sfânta Liturghie, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În prezența unui sobor de 25 de preoţi slujitori din Baia Mare şi din parohiile învecinate, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului a oficiat slujba târnosirii, după toate regulile Bisericii Ortodoxe.

Ierarhul a explicat credincioşilor fiecare etapă a sfinţirii, până la finalul slujbei de târnosire, astfel încât fiecare credincios să înţeleagă în ce constă această slujbă unică în viaţa unei biserici şi ce înseamnă biserica sfinţită în viaţa unei comunităţi creştin-ortodoxe.

După slujba de sfințire, PS Iustin a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă construită în curtea bisericii. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul de muzică bizantină Theologos al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi de corul bisericii parohiale.

În cuvântul rostit, ierarhul a evidențiat faptul că păstorii cei adevăraţi sunt cei care păstoresc cu devotament și discreție, fără să își facă publicitate.

Să-i căutăm pe păstorii cei adevăraţi! Aceia care nu-şi fac multă publicitate în rândul oamenilor şi trăiesc cu discreţie şi păstoresc cu devotament. Şi conduc cu sinceritate, slujind poporul. Nu stăpânindu-l în mod tiranic. Noi nu suntem chemaţi să stăpânim poporul în mod tiranic, ci să-l slujim, a subliniat Preasfinția Sa.

Continuând cuvântul său, PS Iustin a remarcat faptul că fiecare creștin trebuie să urmeze exemplul oferit de Mântuitorul Hristos în ceea ce privește slujirea şi responsabilitatea.

Fiecare, indiferent de alegere sau numire, când primeşte o demnitate, este chemat la slujire şi responsabilitate. Să facă pentru ceilalţi, nu pentru el. Nimeni nu a făcut mai mult bine decât Mântuitorul. Şi cu ce preţ! Că până la urmă şi-a pus viaţa pentru mântuirea oamenilor, pentru că aşa a trebuit să se împlinească Scriptura, a concluzionat Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.

La final, în semn de apreciere şi preţuire pentru activitatea pastoral misionară şi pentru contribuţia adusă la înnoirea şi împodobirea bisericii, părintele paroh Ioan Zorel Buia a fost hirotesit iconom stavrofor. De asemenea, au fost acordate binefăcătorilor lăcașului de cult Diplome de vrednicie.


Construită între anii 1925-1926, din piatră şi cărămidă, biserica a cunoscut în timpul păstoririi preotului Ioan Zorel Buia un vast proces de renovare interioară şi exterioară. Biserica din Ilba se distinge şi printr-un clopot mare, de două tone, turnat la Galaţi, în anul 1948.

Comentarii Facebook


Știri recente