PS Ioan Casian de Vicina îşi aniversează ziua onomastică

Preasfinţitul Părinte Ioan Casian de Vicina, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi, îşi aniversează luni, 29 februarie 2016, ziua onomastică.

Preasfinţia Sa s-a născut la 20 februarie 1969 în oraşul Comăneşti, judeţul Bacău, din părinţii preotul Ioan şi preoteasa Mariana.

A urmatşcoala elementarăşiliceul industrial clasa matematică-fizicăîn oraşul natal între 1975-1983, respectiv 1983-1987. Între 1989-1993 a fost student alFacultăţii de Teologie Andrei Şagunadin Sibiu, absolvind cu teza de licenţă în drept canonicIconomia în Biserica Ortodoxăsub îndrumarea Prof. Dr. Ioan Floca. Tot în timpul anilor de studiu intră în contact cu curentele de reînnoire ale vieţii spirituale şi teologice al căror reprezentant atunci era Preasfinţitul Părinte Episcop-Vicar Serafim Joantă.

Între 1993-1995 sejurnează în mânăstireaSf. Ioan Botezătorul (Ierusalim)unde primeşte primele elemente de formare monastică. În acelaşi timp urmează cursuri de greacă veche laInstitutul Pontifical Flagelazione (Ierusalim), de franceză laInstitutul de limbă şi cultură francezăAlliance francaise(Ierusalim)şi de iniţiere în tehnica picturii şi restaurării de icoane. În 1995 primeşte tunderea ca rasofor cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim al Germaniei şi Europei de Nord.

Între 1995-1998, printr-o bursă de excelenţă primită din partea unui grup de 20 de mânăstiri catolice, urmează cursurile Universităţii Pontificale Sf. Anselm de Canterbury (Roma) – Facultatea de Istorie şi Spiritualitate monastică şi PatristicăşiInstitutul Pontifical Oriental, Specialitatea Istorie, Artă şi limbi clasice (greaca şi latina veche)absolvind cu lucrareaDrumul spre libertate: un studiu al comentariului asupra rugăciunii Tatăl nostru al Sf. Maxim Mărturisitorulprofesori coordonatori fiind Jeremy Driscoll şi Maciej Bielawski. Tot în acest timp face mai multe stagii în câteva mânăstiri din Europa: mânăstirea benedictinăÎnălţarea Sfintei Cruci (Chevetogne, Belgia),mânăstirea benedictinăSf. Dominic de Silos (Burgos, Spania)şicomunitatea monastică din Bose (Italia).Frecventează parohia româneascăSf. Ioan Casian (Roma)ajutând strana bisericii.

La sfârşitul studiilor, la chemarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale vine la Paris unde împlineşte funcţia de secretar administrativ până în anul 2002. În aceeaşi perioadă conduce corala parohieiSf. Paraschiva – Sf. Genoveva (Paris)cu care va susţine mai multe concerte la Amiens, Paris (Catedrala Notre-Dame, Catedrala greacă), UNESCO, Neuilly. Este redactor-traducător al revisteiSfântul Ioan Casian.

Pe data de 23 iunie este hirotonit diacon, iar apoi pe 24 iunie 2001 preot pe seamaMânăstirii Înălţarea Sfintei Cruci (Malvialle, Franţa).Pe data de 01 noiembrie 2001 primeşte tunderea în monahism (schima mică) pe seama aceleiaşi mânăstiri. Face un stagiu scurt în mânăstireaSf. Ioan Botezătorul(Maldon, Essex, Anglia). Între anii 2002-2003 este preot paroh la parohiaSf. Iosif din Bordeauxunde ţine mai multe conferinţe cu temaSărbătorile mari din cursul anului bisericesc în Biserica Ortodoxăîn cadrulAsociaţiei de artă creştină şi iconografie Ogivkyşi un atelier biblic pe marginea mai multor texte biblice.

Din aprilie 2003 până în iunie 2006 este preot paroh la parohia românăSf. Nicolaedin New York (USA). În 2004 primeşte titlul de arhimandrit.

La propunerea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Nicolae şi cu aprobarea Consiliului Eparhial arhimandritul Ioan Casian este propus pentru funcţia de Episcop-vicar şi este ales de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în sedinta din 02 martie 2006. Pe data de 2 iulie 2006 este hirotonit în Catedrala cu hramulSfinţilor Împăraţi Constantin şi Elenadin Chicago. De atunci până astăzi şi-a desfăşurat activitatea pastoral-misionară în special în cadrul parohiilor româneşti de pe coasta de est a SUA şi Canadei.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…

Patriarhul Daniel la Curtea de Arges

Primire călduroasă a Patriarhului Daniel la Curtea de Argeș. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate celor 500 ani de existență a ctitoriei Sfântului Neagoe Basarab

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns luni seară la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde a fost întâmpinat de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de sute de credincioși, între…