Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis din Timoc, nerecunoscut de autoritățile de la Belgrad

Românii din văile Dunării Morava și Timoc au primit cu tristețe, miercuri, decizia Ministerului Cultelor al Republicii Serbia de a sista recunoașterea Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis, cu sediul în localitatea Malainița, unde după 170 de ani s-a construit prima biserică în care slujbele se săvârșesc în limba română.

Protopopul Boian Alexandrovici a declarat pentru AGERPRES că justificările aduse de Ministerul Cultelor al Republicii Serbia, de a nu permite înscrierea Protopopiatului Ortodox Român din Serbia de Nord-Est în Registrul bisericilor și comunităților religioase din Serbia, constituie încă un atentat la identitatea spirituală a celor peste 300.000 de români care trăiesc în cele 154 sate românești și alte 48 localități cu populație mixtă.

„Am solicitat în data de 27 ianuarie 2009 înscrierea legală a protopopiatului în speranța că, după ce vor fi finalizate demersurile de către autorități, va lua sfârșit calvarul românilor ortodocși, aceștia vor avea dreptul să asculte Sfânta Liturghie și să se roage în limba strămoșilor. Din păcate, iată, obstacolele și presiunile în Timocul istoric nu au luat sfârșit și suntem în continuare șicanați”, a precizat Alexandrovici.

În opinia acestuia, Ministerul Cultelor din Serbia continuă să falsifice datele problemei susținând că sistează procesul de înscriere Bisericii Ortodoxe Române din Timoc în Registrul bisericilor și comunităților religioase din Serbia de teama de a nu provoca un conflict între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă Sârbă, lucru grav fiindcă se ignoră că cele două biserici surori au o comisie mixtă la ale căror ședințe ultima refuză să participe.

„În multe localități din Timoc și din alte regiuni în care trăiesc românii există multe alte biserici care nu au nici o legătură cu ortodoxia. Acestea au aprobarea să funcționeze pentru diverse minorități creștine, românii nu. În decizia prin care mi se comunică refuzul de a fi înscriși în respectivul registru se arată că bisericile și organizațiile religioase au dreptul să-și rânduiască și conducă independent activitățile interne și publice și că statul nu poate împiedica aplicarea regulilor autonome ale bisericilor, dar acestea nu sunt valabile și pentru Biserica Ortodoxă Română din Timoc”, a afirmat Părintele Boian Alexandrovici.

În același context, Protopopul Boian Alexandrovici a mai arătat că responsabilii de la Ministerul Cultelor al Republicii Serbia pun la îndoială statutul său de prim preot din Timoc, care a înălțat în 2005 biserica românească cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Malainița și chiar arată motivul pentru care tergiversează recunoașterea jurisprudenței și autorității Bisericii Ortodoxe Române în acest spațiu, precizând că „Bojan Aleksandrovic este individul care a fost caterisit prin Decizia Tribunalului Bisericesc al Eparhiei timocene nr. 66/zap.1, ratificat prin Adjudecarea Marelui Tribunal al Bisericii Ortodoxe Sârbe nr. 29/08 și care este obligatorie pentru toate bisericile ortodoxe”.

„Din păcate ministerul evită să spună lucrurilor pe nume. Într-o altă adresă, care nu a fost dată publicității, acesta a arătat clar cauza pentru care Protopopiatul Ortodox Român al Daciei Ripensis nu va fi recunoscut: În ultimii zece ani se exercită o influență sporită din România, atât din zona cercurilor bisericești, cât și din partea reprezentanților statului român și al Ambasadei României, asupra vieții religioase a românilor din țară; influența la care facem referire are drept scop ridicarea Vicariatului Bisericii Ortodoxe Sârbe din Banat la rang de Episcopie, acestea făcându-se cu scopul ca vlahii (sic!) din Valea Timocului să se poată integra în cadrul minorității române din țara noastră (Serbia-n.r.)”, a spus Părintele Boian Alexandrovici.

Potrivit Protoiereului Boian Alexandrovici, responsabilii de la Ministerul Culturii din Republica Serbia, prin hotărârea luată, nu fac altceva decât să urmeze „indicațiile” Episcopului sârb Iustin al Timocului, punând astfel în pericol identitatea românească de aici, așa cum este ea asumată de românii din Valea Timocului, dar și ceea ce înseamnă biserica ortodoxă, credința strămoșească exprimată în limba română.

Sursa: AGERPRES

Comentarii Facebook


Știri recente