Protopopiatul Onești | Liturghie arhierească în Parohia Deleni. „Uitarea binefăcătorului e o boală”, le-a transmis ierarhul celor prezenţi

Credincioșii Parohiei cu hramul Sfântul Arhangheli Mihail și Gavriil din satul Deleni, comuna Helegiu, judeţul Bacău, situată în partea de nord-est a râului Tazlău s-au întâlnit cu IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Imediat după primirea Sa, Ierarhul a sfințit crucea și locul unde se va înălța noua capelă închinată Sfântului Apostol și Evanghelist Marcu, ce se dorește a fi un paraclis multifuncțional foarte util și mult dorit de enoriași. În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Tot ieri, la împlinirea a 167 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, de Ziua Culturii Naționale, a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru poet și membrii familiei sale trecuți la Domnul.

În cuvântul rostit adresat credincioşilor, ierarhul a vorbit despre importanța neuitării lui Dumnezeu care veghează la binele omenirii.

Doar unul din cei zece avusese sufletul sensibil la vindecare, restul doar trupurile, ceilalți nouă fiind în continuare bolnavi de uitarea Binefăcătorului lor. Uitarea binefăcătorului e o boală foarte gravă. Probabil de multe ori ţi se poate părea normal să ai parte de un bine. De aceea starea de îndreptăţire se poate să fi pus stăpânire pe ceilalţi nouă, părânduli-se normal să fie vindecaţi de Cineva de acelaşi neam cu ei… Vindecarea însăşi era o predică, un mod de-a proclama Împărăţia lui Dumnezeu în lume. Acest lucru cred că L-a impresionat pe Hristos – gândul la nu neapărat recunoștința pentru că erau datori, nu achitarea de datorie o urmărește Dumnezeu, ci gândul la ea, adică la Binefăcătorul tău.

Vorbind despre scrierile poetului Mihai Eminescu, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat sensibilitatea de care a dat dovadă Luceafărul poeziei românești pentru evlavia românească față de Maica Domnului, acest fapt fiind arătat în foarte multe dintre poeziile sale.

După Liturghie, preotul paroh a mulțumit Ierarhului pentru prezență și binecuvântare oferindu-i acestuia în dar o plachetă reprezentând chipul poetului nepereche Mihai Eminescu, precum și un exemplar al proiectului capelei ce urmează a se construi. Toți cei care au ajutat la realizarea evenimentului duhovnicesc au primit diplome de aleasă cinstire din partea Ierarhului, după care a fost sfințită casa parohială și biroul cancelariei parohiale care au primit hramul Sf. Cuv. Parascheva, ocrotitoarea Eparhiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente