Protoieria Sector 6 | Cercul pastoral a fost dedicat Centenarului Marii Uniri

Clericii din Protoieria Sector 6 s-au reunit joi sub preşedinţia PS Varlaam Ploieşteanul la Biserica Sf. Vineri – Drumul Taberei. Cercul pastoral dedicat Centenarului Marii Uniri a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de ierarh, având coliturghisitori pe toţi preoţii parohi din protopopiat.

Din soborul slujitor menţionăm pe pr. Protoiereu Costel Burlacu, pr. decan Ştefan Buchiu,  preoţii Constantin Preda şi Nicuşor Beldiman de la Facultatea de Teologie din Bucureşti.

La finalul slujbei, Preasfinţia Sa a adresat clericilor prezenţi un cuvânt în care a vorbit despre importanţa coslujirii care „are şi rolul de a întări comuniunea frăţească a preoţilor din cadrul aceluiaşi protopopiat” şi a evidenţiat activitatea misionară desfăşurată în cadrul protoieriei.

„Această conferinţă a fost precedată de Sfânta Liturghie la care au slujit toţi preoţii parohi din cele 23 parohii, iar preoţii împreună slujitori au asistat, însă la momentul împărtăşirii ne-am apropiat cu toţii de acelaşi sfânt potir, lucru care nădăjduim să contribuie la cultivarea şi sporirea frăţietăţii şi unităţii slujitorilor Bisericii din acest protopopiat”, a declarat pentru Radio Trinitas Episcopul Vicar Patriarhal.


PS Varlaam despre coslujirea clericilor din Sectorul 6 al Capitalei: „Este un moment de întărire a comuniunii şi dragostei noastre frăţeşti”


La finalul slujbei, părintele protoiereu Costel Burlacu a mulţumit Bunului Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra clerului şi credincioşilor din protoieria Sector 6. De asemenea, a făcut referire cu recunoştinţă la sprijinul pe care Părintele Patriarh Daniel l-a acordat protoieriei încă de la înfiinţare şi a adresat mulţumiri Preafericirii Sale. În ceea ce priveşte însemnătatea anului 2018, părintele Costel Burlacu a îndemnat să îi purtăm în rugăciunile noastre pe făuritorii Marii Uniri, pomenirea lor fiind o datorie morală.

În cadrul cercului pastoral, părintele Nicuşor Beldiman a susţinut referatul intitulat „Contribuția Bisericii Ortodoxe Române la promovarea conștiinței identității și a unității spirituale a neamului românesc în contextul Marii Uniri din 1918”.

Părintele Nicuşor Beldiman a punctat mai multe subiecte referitoare la unitatea şi conştiinţa naţională, precum şi rolul Bisericii Ortodoxe Române în atingerea acestui deziderat. Nu a fost omisă nici importanţa construirii Catedralei Naţionale despre care a precizat că unește simbolic iubirea faţă de Dumnezeu a unui popor creştin, jertfelnic şi darnic, cu recunoştinţa pe care o datorăm permanent eroilor neamului”.

Prezent la eveniment, Părintele profesor Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie din București, a vorbit despre importanța evenimentelor dedicate anului Centenar.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru darul pe care ni l-a dat, dar pe de altă parte suntem şi noi datori cu o contribuţie esenţială la păstrarea unităţi de credinţă care, alături de unitatea de limbă,  a constituit o piatră fundamentală în bază căreia s-a realizat Unirea Mare”.

Foto credit: Radu Mihai Constantin/Protoieria Sector 6 Capitală

Comentarii Facebook


Știri recente