Proiecte pentru copii la Biserica Olari din București

Biserica Olari din București a marcat duminică, 14 iunie 2015, două evenimente alături de copiii din familia sa: finalizarea proiectului Casa mea e plină de poezie și debutul unei noi inițiative alături de copii, intitulată Un colț de sat românesc – spiritualitate și tradiție la Biserica Olari, a precizat Pr. Mihai Iordache, Parohul Bisericii Olari.

Proiectul Casa mea e plină de poezie

Acest proiecta fost desfășurat de către Biserica Olari, Centrul Social Educațional ADORNO și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sector 2, începând cu luna mai 2015. Copiii s-au întâlnit de-a lungul a 6 duminici cu poezia lui George Coșbuc, într-o frumoasă aventură despre eroi, mari conducători ai neamului românesc și faptele lor de vitejie și, nu în ultimul rând, au descoperit rolul sfinților în viața noastră, luându-l ca exemplu pe Sf. M. Mc. Gheorghe.

Au fost organizate concursuri de recitare, pornind de la aventura căluțului din El Zorab, am vorbit despre Pașa Hassan și victoriile lui Mihai Viteazul și apoi am urmat drumul căluțului în iconografia creștină, vorbind despre viața și minunile Sf. Gheorghe. A fost o incursiune plină de învățătură și de câștig spiritual pentru cei aproximativ 25 de copii participanți la acest proiect susținut de Biserica Olari, de enoriași și de câțiva tineri voluntari cărora le mulțumim pentru implicare.

Icoanele pictate pe sticlă au participat, în data de 22 mai, la expoziția organizată în cadrul spectacolului aniversar ”IULIA HASDEU – ARC PESTE TIMP”, inițiat de Asociația Culturală Iulia Hașdeu, fiind apreciate pentru deschiderea și frumusețea sufletului micilor artiști.

Am avut parte de întâlniri folositoare și frumoase în cadrul acestui proiect, copiii fiind premiați la finalul Sfintei Liturghii din data de 14 iunie, cu hăinuțe noi și jucării, un motiv în plus de bucurie alături de credincioșii parohiei noastre.

Proiectul Un colț de sat românesc – spiritualitate și tradiție la Biserica Olari

Acțiunile noastre nu se opresc aici. În fapt, toate eforturile Parohiei Olari urmăresc aducerea copiilor mai aproape de viața liturgică, sacramentală şi culturală a Bisericii, de a-i face să înțeleagă de mici importanța participării la Sfânta Liturghie, precum și semnificaţia Tainelor în viața lor. Le povestim deseori că, drumul acesta către biserică reface o legătură foarte puternică cu bunii și străbunii lor, al căror pas, în straie de sărbătoare, cu sufletul primenit, se îndrepta necontenit către biserică, duminică de duminică, continuându-se astfel povestea neamului românesc, la care și noi trebuie să fim parte.

În această ordine de idei, într-un nou proiect ambițios, intitulat Un colț de sat românesc – spiritualitate și tradiție la Biserica Olari, încercăm să aducem satul la oraș, amenajând alături de copii, în curtea Bisericii Olari un colț de tradiție și expresie a satului românesc. Cu ajutorul lui Robert Ciobanu, al Ioanei și Danielei Nacev, zidurile vecinătăților bisericii vor prinde culoare, încetul cu încetul, un mic colț din curtea bisericii urmând a fi primenit cu o roată de olar și cu câteva fațade de case tradiționale românești împodobite cu vase de lut pictate de copii.

Primul atelier de pictură a avut loc în prezența a 20 de copii preșcolari. Aceștia au participat la Sf. Liturghie și, mai apoi, au pătruns plini de entuziasm în povestea noastră, ajutându-ne să dăm viață boțului de pământ din care vasele noastre au fost făcute, împodobindu-le cu flori și zâmbete. Efortul lor a fost răsplătit cu daruri constând în jucării oferite de către Fundația Luciana, condusă de dna Dr. Angela Ungureanu.

Sperăm ca prin toate aceste inițiative să creăm un spațiu de echilibru în mijlocul comunității noastre. Centrul Social Educațional ADORNOfuncționează din anul 2014 în imediata vecinătate a Bisericii Olari. Profesori, artiști și foarte mulți oameni cu credință în Dumnezeu ne susțin în toate activitățile alături de copiii din familia bisericii și ne bucură faptul că, numărul celor ce ne sunt aproape se mărește.

Activitățile proiectelor mai sus prezentate s-au putut desfășura cu sprijinul substanţial al firmelor Click Birotica din București și Furnissa din Cluj-Napoca, Centrul nostru primind din partea acestora rechizite, papetărie și o donație de mobilier școlar, care ne-au fost de folos în dotarea spațiilor interioare, astfel încât să putem oferi copiilor o atmosferă primitoare și prietenoasă.

Comentarii Facebook


Știri recente