Procesiunea „Drumul Crucii” la Ciudanovița. PS Lucian: Să pironim păcatele pe crucea vieții noastre ca să putem învia împreună cu Hristos

procesiune ciudanovita3

Fiind în apropierea Săptămânii Patimilor când ne aducem aminte de vinderea Mântuitorului Iisus Hristos, judecarea, batjocorirea, condamnarea la moarte și răstignirea Lui pe Cruce, în Banatul de Munte a fost organizată o procesiune, în vinerea Floriilor, pentru a anticipa aceste ultime momente din viața pământească a Domnului Hristos.

Procesiunea din 7 aprilie 2017, ajunsă la cea de-a treia ediție, s-a încheiat după aproximativ patru ore de rugăciune și osteneală, timp în care credincioșii s-au hrănit duhovnicește din textele Sfintei Scripturi și s-au rugat împreună cu ierarhul lor să petreacă cu folos și perioada care a mai rămas până la Praznicul Învierii, a transmis diac. Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Pelerinajul a fost condus de Ierarhul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Lucian, alături de care s-au aflat clerici și credincioși ai Eparhiei. Evenimentul intitulat „Drumul Crucii” s-a desfășurat în Parohia Ciudanovița, din Protopopiatul Reșița.

I-am îndemnat pe toți participanții la procesiune să reflecteze în continuare la Drumul Crucii pe care Mântuitorul l-a parcurs pe Golgota și, bineînțeles, fiecare dintre noi să ne asumăm păcatele și să le pironim pe crucea vieții noastre ca să putem învia împreună cu Hristos la o nouă viață, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Înainte de a porni în pelerinaj, Preasfințitul Părinte Lucian a oficiat o slujbă de pomenire  în curtea Capelei „Adormirea Maicii Domnului” din Ciudanovița pentru toți minerii care au lucrat în această zonă și au trecut la Domnul.

Chiriarhul a sfințit și ramuri de salcie, precum și mai multe cruci pe care le-a împărțit credincioșilor prezenți pentru a le purta în mâini pe tot traseul pelerinajului.

În continuare, pornind de la sfântul locaș, credincioșii alături de chiriarh au urcat spre locul numit de localnici „Dealul Golgota”.

Pe tot parcursul drumului Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a cântat pricesne bisericești, iar la fiecare dintre cele 14 cruci, care au fost montate până sus, au avut loc momente liturgice.

Comentarii Facebook


Știri recente