Procesiune cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi, la Patriarhie

Pe Sfinţii Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur îi sărbătorim împreună, în fiecare an, la 30 ianuarie, ca pe cei mai mari învăţători şi păstori ai Bisericii. Anul acesta, Sfinţii Trei Ierarhi vor fi cinstiţi în mod deosebit la Patriarhie, deoarece moaştele acestora, aflate în paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, vor fi purtare în procesiune şi aşezate pe Colina Bucuriei spre închinare credincioşilor care vor dori să aducă cinstire acestor „corifei ai Ortodoxiei”.

Procesiune cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, în seara zilei de 29 ianuarie 2016, după oficierea Slujbei Vecerniei unită cu Litia, moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi din cadrul Paraclisului Istoric Sfântul Mare Mucenic Gheorghe al Reşedinţei Patriarhale vor fi purtate în procesiune în jurul Catedralei, apoi vor fi aşezate spre închinare credincioşilor, până sâmbătă seara – 30 ianuarie 2016. Procesiunea va fi condusă de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal. La eveniment vor participa şi elevii Seminarului Nifon Mitropolitul din Bucureşti, instituţie de învăţământ care are ca ocrotitor pe Sfântul Grigorie Teologul.

***

De aproape o mie de ani, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte împreună, în data de 30 ianuarie, pe Sfinţii Trei Ierarhi, De altfel, ei sunt cinstiţi şi separat, tot în cursul lunii ianuarie, şi anume: Sfântul Vasile, în ziua întâia, Sfântul Grigorie, în ziua de 25, iar Sfântul Ioan, în ziua de 27 ale lunii.

Această sărbătoare a Sfinţilor Trei Ierarhi datează din timpul domniei împăratului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118). În această perioadă, în Constantinopol, după cum se precizează în sinaxarul din Minei, „s-a iscat neînţelegere între oamenii cei mai de cinste şi mai îmbunătăţiţi. Unii cinsteau mai mult pe Vasile cel Mare, zicând că este înalt la cuvânt, ca unul care a cercetat prin cuvânt firea celor ce sunt, că la fapte se aseamănă aproape cu îngerii, că nu era lesne iertător, că era fire hotărâtă şi nu era stăpânit de nici un lucru pământesc, (…) alţii înălţau pe acest dumnezeiesc Ioan Gură de Aur, zicând că este mai omenească învăţătura lui şi că îndreaptă pe toţi, şi-i înduplecă spre pocăinţă prin dulceaţa graiului său. (…) Alţii înclinau spre dumnezeiescul Grigorie, că adică el ar fi întrecut pe toţi, şi pe cei vechi, vestiţi în învăţătura elinească, şi pe ai noştri, prin înălţimea, frumuseţea şi cuviinţa cuvântărilor şi scrierilor lui. Deci, se ajunsese acolo că lumea se împărţise: unii se numeau ioanieni, alţii vasilieni şi alţii grigorieni, şi pricire în cuvinte era pe numele acestor sfinţi”.

Ca urmare acestor tulburări, „sfinţii se arătară, unul câte unul, după aceea câte trei împreună, aievea, iar nu în vis” Episcopului Ioan al Evhaitelor căruia i-au spus: „noi, precum vezi, la Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi. Drept aceea, scoală-te de porunceşte celor ce se pricesc să nu se mai certe pentru noi”. Astfel căprin minune dumnezeiască a fost stabilit data de 30 ianuarie drept zi de cinstire comună a celor trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe.

Comentarii Facebook


Știri recente