Prin iconografie trebuie să transmitem credinţa creştină – a spus Patriarhul Daniel tinerilor iconari

Premiere iconari

La premierea câştigătorilor concursului concursului național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, Patriarhul Daniel a remarcat că este „foarte important ce mesaj transmitem prin iconografie”.

Noi trebuie să transmitem credinţa creştină aşa cum ne învaţă Biserica, a spus Preafericirea Sa referitor la arta iconografică.

Festivitatea de premiere a avut loc în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, luni, 21 mai, după Sfânta Liturghie.

Tema concursului de anul aceasta a fost: Iconografia Sfinţilor Români.

La Secțiunea Frescă premiul I a fost obținut de Bogdan Verdeș, din județul Prahova, cu punctajul 9,66. Ocupantul locului secund este Ionel Haraga din Iași, iar premiul trei aparține lui Traian Scorța din Galați.

Secțiunea pictură pe lemn a fost câștigată de George Rășcanu din județul Vaslui (punctaj: 9,93), urmat de Bogdan Verdeș din Prahova și de ieșeanul Andrei Bogdan Haraga.

Părintele Patriarh Daniel i-a felicitat pe câştigători şi a apreciat talentul deosebit pe care aceştia îl au.

Consilierul Patriarhal Nicolae Hriţcu a dat citire câştigătorilor concursului de iconografie organizat de Patriarhia Română. Foto credit: ZL

Evaluarea lucrărilor

Comisia de evaluare a lucrărilor s-a întrunit marți, 17 aprilie, la Centrul pentru Patrimoniu Cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din București.

Au fost evaluate lucrările a 3 participanți la Secțiunea Frescă și a 17 participanți la Secțiunea Pictură pe lemn.

În desemnarea câştigătorilor, membrii comisiei au ținut cont de trei criterii de evaluare: încadrare tematică și stilistică, ermeneutică liturgică, valoare tehnică și artistică.

Lucrările expuse vor fi publicate în catalogul expoziției.

Lista cu rezultatele finale poate fi consultată aici.

Obiectivele concursului

Obiectivul general al Concursului Naţional Icoana ortodoxă – lumina credinței este păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească.

Obiectivele specifice ale ediției a VII-a a concursului sunt:

  • să promoveze arta bisericească autentică şi pictorii iconari cu reale aptitudini plastice;
  • să evidențieze rolul sfintelor icoane în unitatea de credinţă şi de neam;
  • să realizeze un catalog al expoziției cu cele mai reprezentative icoane din concurs;
  • să faciliteze accesul credincioșilor la cumpărarea icoanelor reprezentative pentru arta bisericească.

Concursul este organizat de Sectorul Cultură și Patrimoniu Religios – Centrul pentru Patrimoniu Cultural Sfântul Constantin Brâncoveanu și Sectorul Teologic-Educaţional ale Patriarhiei Române.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente