„Prin Biserică şi prin slujitorii ei ni se transmite binecuvântarea de la Dumnezeu”

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat marţi, 02 februarie 2016, Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din Bucureşti la Sărbătoarea Întâmpinării Domnului. Preasfinţia Sa a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul a vorbit despre învăţăturile ce se desprind din Pericopa Evanghelică citită astăzi de la Sfântul Evanghelist Luca, cap. 2, v. 22-40.

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a precizat că fiecare avem datoria de a închina proprii copii lui Dumnezeu, aducându-i la Biserică şi rugându-ne lui Dumnezeu în fiecare zi pentru ei.

„Evanghelia aceasta ne pune la inimă o mulţime de îndemnuri pentru viaţa noastră de fiecare zi. Vedem în primul rând atitudinea Maicii Domnului care cu multă osteneală vine la Ierusalim la Templu pentru a-L pune pe Pruncul Iisus înaintea Domnului. Tradiţia bisericii ne arată că la 40 de zile de la naştere copilul este botezat şi îmbisericit sau închinat în biserică, iar dacă Pruncul sau Copilul este băiat este introdus chiar în Sfântul Altar pentru a fi închinat în cele patru laturi ale Sfintei Mese. Şi de aici datoria de a pune fiecare dintre noi pe proprii copii înaintea Domnului în mod fizic aducându-i la biserică şi în mod duhovnicesc punându-i înaintea lui Dumnezeu în fiecare rugăciune a noastră seara şi dimineaţa ca Dumnezeu să-i lumineze, să-i inspire, să-i ţină mereu în iubirea Lui”.

Preasfinţia Sa a mai arătat şi cât de importantă este legătura noastră cu Biserica, deoarece prin ea şi slujitorii ei primim binecuvântarea de la Dumnezeu.

„De asemenea, învăţăm din atitudinea Sfintei Fecioare şi a Mântuitorului că trebuie să împlinim în viaţa noastră tot ceea ce Dumnezeu a prescris ca fiind necesar mântuirii noastre. În al treilea rând vedem din atitudinea smerită a Mântuitorului şi a Maicii Domnului de a îngădui să fie binecuvântaţi de un preot, de un om trecător, un preot al Vechiului Testament. Mântuitorul Iisus Hristos S-a supus şi a primit binecuvântarea din mâinile unui preot al vechiului aşezământ. Aici vedem cât de importantă este legătura pe care noi vrem să o ţinem permanent cu Biserica pentru că prin Biserică şi prin slujitorii ei ni se transmite binecuvântarea de la Dumnezeu”.

Ierarhul a mai apreciat că mijlocul cel mai eficient de a-L cunoaşte pe Dumnezeu este curăţenia inimii.

„Praznicul Întâmpinării Domnului este o chemare pentru fiecare dintre noi de a-L cunoaşte pe Dumnezeu şi cu ajutorul raţiunii fără îndoială putem ajunge să-L cunoaştem pe Dumnezeu, dar niciun alt mijloc nu este mai eficient decât curăţenia inimii. Şi vedem lucru acesta din viaţa sfinţilor care nevoindu-se, pocăindu-se şi cuăţindu-se neîncetat s-au bucurat de această taină a cunoaşterii lui Dumnezeu încă din lumea aceasta”.

Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române, dirijată de Luminiţa Guţanu.

Comentarii Facebook


Știri recente