Primele scrieri ortodoxe în Braille pentru americanii ortodocşi

Archbishop Demetrios Visits National Braille Press

Creştinii ortodocşi din America cu dificultăţi de vedere au la dispoziţie, începând cu luna octombrie 2017, mai multe volume ortodoxe în limbaj Braille. „Vorbind cu Dumnezeu”, o carte de rugăciuni şi Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur au apărut prin efortul departamentului de Educaţie Religioasă al Arhiepiscopiei Americii (Patriarhia Ecumenică), la Editura National Braille Press. Se consideră că acestea sunt primele cărţi ortodoxe în scriere Braille apărute pe continentul american.

Înaltpreasfinţitul Părinte Dimitrie, Arhiepiscopul Americii, a vizitat la mijlocul lunii septembrie Editura National Braille Press unde i s-au oferit mai multe detalii despre alfabetul Braille şi despre alte volume apărute în cadrul editurii. Înaltpreasfinţiei Sale i-au fost prezentate în premieră cele trei volume ortodoxe dedicate nevăzătorilor.

Potrivit site-ului oficial al Arhiepiscopiei, Pr. Anton Vrame, Directorul Departamentului de Educaţie Religioasă, care a colaborat cu editura în acest proiect a spus că aceste trei volume au fost selectate deoarece pot ajuta pe credincioşii ortodocşi nevăzători în demersul lor de a dobândi mântuirea.

Astfel de proiecte dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere au fost demarate de Biserica Ortodoxă Română de ceva vreme. În acest sens, în anul 2010 a fost înfiinţat la Drobeta Turnu Severin, Centrul „Didim cel orb” pentru nevăzători, în cadrul căruia se tipăresc materiale în scrierea specială Braille.

De asemenea, la Piteşti au fost publicate în anul 2016 Paraclisele Maicii Domnului, o carte de rugăciuni şi Acatistul Sfintei Filofteia pentru persoane cu deficienţe de vedere.  Un alt proiect important demarat de Patriarhia Română în acest sens este cel intitulat Culori radiofonice în 1001 de voci. Acesta a fost dedicat copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, din România, realizat de Radio TRINITAS al Patriarhiei Române.


Alfabetul Braille este un sistem de scriere folosit de cei cu deficiențe de vedere. Literele sunt compuse din puncte ieșite în relief care pot fi simțite cu ajutorul degetelor. Literele de la A la Z au fiecare semne corespunzătoare în Braille. Sistemul a fost creat de Louis Braille în 1825.

Foto credit: Arhiepiscopia Americii/Patriarhia Ecumenică

Comentarii Facebook


Știri recente