Prima zi a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Muzica bizantină este ajutor pentru sufletul care dorește să se înalțe către Dumnezeu, a spus IPS Teofan

Muzica bizantină este ajutor pentru sufletul care dorește să se înalțe către Dumnezeu, a spus IPS Teofan în cadrul festivității de deschidere a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași.

Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași a debutat miercuri, 27 septembrie 2017, cu oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Mitropolitană de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După ceremonialul liturgic a urmat festivitatea de deschidere.

Festivitatea oficială de deschidere s-a desfășurat în Sala Iustin Moisescu a Ansamblului Mitropolitan, notează doxologia.ro.

După intonarea troparului Sfintei Cuvioase Parascheva, Arhim. Hrisostom Rădășanu, moderatorul evenimentului și președintele Festivalului, a specificat motivele organizării unui festival de muzică bizantină la Iași.

Principalul nostru obiectiv este acela de a redescoperi împreună modul în care această civilizație a reușit să aducă împreună tradiții politice, sociale, economice și religioase într-un spirit de sinteză care a dăinuit atât de mult. Muzica bizantină nu este așadar decât un pretext pentru a ne reîntâlni cu fascinanta lume a imperiului bizantin care dăinuiește și astăzi în memoria colectivă a umanității ca unul din marile proiecte ale sale.

Sărbătorim această moștenire lăsată de înaintașii noștri întru credință și o facem prin concerte, expoziții, conferințe, lansări de carte și mai ales prin ritmuri liturgice. Pentru că inima Bizanțului a bătut și încă bate în Biserică.

Prezent la eveniment, IPS Teofan a subliniat că muzica bizantină este „ajutor pentru sufletul uman care dorește să se înalțe către Dumnezeu”.

Evenimentele din aceste zile din Iași reprezintă un omagiu adus civilizației bizantine și un omagiu adus legăturilor pe care Moldova le-a avut în istorie cu Bizanțul și pe care, în duh și în adevăr, le are și acum cu această lume. Totodată, Festivalul este și un omagiu adus muzicii bizantine, ajutor pentru sufletul uman care dorește să se înalțe către Dumnezeu.

Muzica psaltică te face să te simți în biserica ta, chiar dacă ești plecat în afara granițelor țării. Dacă intri în biserici unde se trăiește și se mărturisește aceeași credință ortodoxă și se cântă muzică bizantină, granițele dispar, a adăugat Părintele Mitropolit.

Festivalul de Muzică Bizantină a fost apreciat și de conducerea Universității de Arte din Iași:

Prezența alături de noi a unor personalități de referință precum Grigorios Stathis, Alexander Lingas, Maria Alexandru, Georgios Constantinou, aduc un plus incontestabil de valoare și autenticitate muzicii bizantine, demonstrând prin prezența domniilor sale că, într-adevăr, lumea academică a orașului Iași, dar și a României, trebuie să se ocupe și mai mult de complexa și inepuizabila moștenire a Bizanțului, a menționat Prof. Dr. Atena – Elena Simionescu, rectorul Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.

În cadrul festivității a fost acordată „Crucea Moldavă”, Profesorului Dr. Gregorios Stathis, din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru întreaga sa activitate științifică, didactică și interpretativă.

Prof. Dr. Gregorios Stathis este membru al Comunităţii Greceşti de Studii Bizantine și al Societăţii de Studii Bizantine şi Postbizantine, fondator al organizaţiei Anatolis to Periichima.

În prelegerea sa intitulată „Suflările decapentasilabice ale maieştrilor”, Gregorios Stathis a subliniat importanța, utilitatea și necesitatea studiului Muzicii Bizantine sau al Artei Psaltice în cultul ortodox.

Ziua s-a încheiat la Catedrala Mitropolitană, cu un concert inaugural în cadrul căruia au interpretat Corul Sfântul Ioan Damaschin din Novi Sad și Grupul psaltic Nectarie Protopsaltul din București.

Foto credit: Tudorel Rusu / Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente