Prima Duminică a Triodului la Mănăstirea Antim

Creştinii ortodocşi se află astăzi, 21 februarie 2016, în Duminica Vameşului şi Fariseului, duminică ce marchează începutul Perioadei Triodului în Biserica Ortodoxă.

În această zi, obştea Mănăstirii bucureştene Antim a primit vizita Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult din cadrul aşezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. De asemenea, la finalul slujbei, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a hirotesit protosinghel pe ieromonahul Ioan Meiu, preot slujitor la biserica Reprezentanţei Patriarhiei Române în Ierusalim.

În această duminică, Biserica a rânduit să se citească la Sfânta Liturghie pericopa evanghelică în care se relatează Pilda Vameşului şi Fariselui (Luca 18, 10‑14). În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a explicat învăţăturile ce reies din pericopa evanghelică şi a subliniat faptul că omul smerit este cel care trăiește și se manifestă în ascultare de Dumnezeu și care sprijină semenii.

„Sunt oameni care par smeriți la prima vedere. La întâlnirea noastră cu ei spunem că nu am mai văzut un asemenea om, dar înlăuntrul cugetului său se poată ca el să facă remarci nepotrivite, să spună, chiar și atunci când se află înaintea lui Dumnezeu, în fața icoanei din încăperea sa, că el nu este ca ceilalţi oameni, ci este cu mult mai bun, adică a urcat deja, chiar dacă nu toate treptele, măcar cele mai importante ale acestui drum spre desăvârşire. Pe de altă parte sunt oameni care par semeţi la prima vedere, dar care sunt smeriţi înlăuntrul lor”, a spus Preasfinţia Sa potrivit Radio TRINITAS.

Următoarea Duminică din Perioada Triodului este Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor.

Foto: George Ioniţă

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente

Statistici | Filantropie şi dăruire pentru semeni. Mii de persoane au beneficiat de Programele „Sănătate pentru Sate” şi „Prevenție și educație pentru sănătate”

Prin programele Sănătate pentru Sate şi Prevenție și educație pentru sănătate, derulate cu binecuvântarea Patriarhului Daniel, mii de români au fost îndrumaţi şi ajutaţi pentru a-şi îmbunătăţi starea de sănătate. Ei au fost consiliaţi de…

Patriarhul Daniel la Curtea de Arges

Primire călduroasă a Patriarhului Daniel la Curtea de Argeș. Preafericirea Sa va participa la evenimentele dedicate celor 500 ani de existență a ctitoriei Sfântului Neagoe Basarab

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns luni seară la Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeș, unde a fost întâmpinat de IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, și de sute de credincioși, între…