Prezenţă arhierească la Mănăstirea Lupşa

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a întâlnit vineri, 05 februarie 2016, cu obştea monahală a Mănăstirii Înălţarea Sfintei Cruci de la Lupşa, condusă de părintele arhimandrit Melchisedec Ungureanu, informează site-ul oficial al Eparhiei. Ierarhul le-a adresat călugărilor de la acest aşezământ monahal câteva cuvinte de folos duhovnicesc şi de întărire spirituală.

Mănăstirea Lupşa este una din cele mai vechi aşezări monahale de pe Valea Arieşului, actuala biserică de lemn a Sihăstriei Lupşacu hramul Sfântul Nicolae, datând din anul 1421a fost resfinţită în anul 2009, iar noua biserică are hramul Adormirea Maicii Domnului şi Sfântul Siluan Athonitul.

Pe la mijlocul secolului XVIII, mănăstirea avea doar câţiva călugări în frunte cu egumenul Procopie. Viaţa monahală susţinută de călugări a durat până în 1820, când din cauza presiunilor antiortodoxe mănăstirea a fost desfiinţată iar călugării au fost alungaţi de autorităţile habsburgice. Biserica a fost folosită de greco-catolici până în 1948, când a revenit la biserica ortodoxă. Din 1948 până în 1992, a fost locaş de cult şi a aparţinut de parohia ortodoxă. În 1992 la solicitarea credincioşilor, Centrul eparhial al Alba Iuliei a reînfiinţat aşezământul mănăstiresc cu obşte de călugări.

Comentarii Facebook


Știri recente