Prezenţă arhierească la biserica din comuna Comloşu Mare, jud.Timiş

Biserica din comuna Comloşu Mare, judeţul Timiş, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a împlinit  duminică 14 august 2016, 220 de ani de la târnosirea locaşului de cult. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoţi, notează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cadrul slujbei, mai mulţi copii îmbrăcaţi în costume populare s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Bisericii Ortodoxe din Comloşu Mare, condus de teologul Gheorghe Covaciu.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre înmulţiriea pâinilor. Totodată, ierarhul a subliniat contextul în care s-a petrecut minunea.

Hristos, aflat în partea de nord a Ţării Sfinte, primeşte o veste tristă referitoare la decapitarea Sfântului Ioan Botezătorul. Întristat, Hristos părăseşte acel loc, deplasându-se cu corabia spre cealaltă parte a Mării Galileii, în Betsaida, în satul Sfinţilor Apostoli Petru, Andrei şi Filip. Trecând Iordanul, Hristos a vorbit unei mari mulţimi de oameni o zi întreagă despre Împărăţia lui Dumnezeu. Dar, înserându-se, Hristos a zis apostolilor Săi să ofere mâncare mulţimii. Căutând de mâncare, ei nu au găsit decât cinci pâini şi doi peşti. Atunci Hristos a înmulţit pâinea, încât, la final, s-au strâns 12 coşuri pline de firimituri. Binecuvântat fie Dumnezeu, pentru că la fiecare Liturghie, prin mâna preotului, primim şi noi nu câte o fărâmitură de pâine, ci Însuşi Trupul lui Hristos! Mare a fost taina înmulţirii pâinilor, dar mai mare este taina la care este chemat preotul să o săvârşească! Dacă acolo, la înmulţirea pâinilor, din pâine s-a făcut pâine, la Liturghie, din pâine se face Trupul lui Hristos, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

După Sfânta Liturghie, preoţii slujitori şi mulţimea de credincioşi s-au deplasat spre cimitirul localităţii unde Mitropolitul Banatului a binecuvântat capela mortuară a parohiei, monument istoric. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa s-a rugat pentru odihna celor trecuţi la cele veşnice.

***

Lucrările de construcţie a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Comloşu Mare au început în anul 1794, fiind finalizate doi ani mai târziu. La 6 iunie 1796, biserica este târnosită. În anul 1891, interiorul bisericii este pictat de către pictorul bănăţean, Filip Matei, din Bocşa – Montană, Judeţul Caraş-Severin.

În localitatea Comloşu Mare apare cea mai longevivă gazetă sătească românească, intitulată „Suflet nou”. Din iniţiativa unor dascăli şi a mai multor intelectuali din comună (preot dr. Ştefan Cioroianu, Alexandru Movilă, prim-pretor al plasei Comloşul Mare, preot Gheorghe Cotoşman, George Ciolac, primarul comunei, avocatul dr, Andrei Bălan şi Ion Ureche), la 15 august 1934, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, a apărut primul număr al revistei. Publicaţia este difuzată în 223 de localităţi din lume, dintre care în 34 de judeţe din România şi în 26 de ţări din Europa, dar şi în cele două Americi, în Australia, Africa de Sud şi în Japonia.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…