Preşedintele Academiei Române la conferinţa preoţilor din Sibiu: credinţa şi limba sunt stâlpii identităţii noastre

Prof. univ. Ioan Aurel Pop a evidenţiat în prelegerea susţinută vineri în faţa clericilor din Sibiu că limba şi credinţa reprezintă stâlpi ai identităţii noastre.

Invitat de onoare al Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Laurenţiu, Ioan Aurel Pop a trecut în revistă principalele elemente de cultură, limbă și credință care i-au ținut pe români uniți de-a lungul secolelor și care au contribuit la realizarea unirii într-un singur stat.

Dacă ar fi să stabilim împreună care sunt stâlpii identității noastre, ei trebuie să fie la fel cam la fiecare națiune (…) La noi, cred că alături de credință, limba a fost factorul fundamental, a subliniat preşedintele Academiei Române.

În prelegerea intitulată „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței naționale a poporului român și la făurirea statului unitar modern”, el a remarcat că „forța de coeziune a credinței ne-a așezat împreună” și „ne-a ținut uniți”.

„Cea mai mare primejdie care s-a ivit la finalul Evului Mediu a fost momentul Reformei protestante, care aici, la Sibiu, a avut ecou prin comunitatea sașilor”, a spus domnia sa şi a evidenţiat că „termenul etnic «valah» are și componentă religioasă, pentru că în loc să ne zică uneori «schismatici» sau altfel, ne ziceau «valahi» și prin aceasta înțelegeau creștini răsăriteni, pentru că eram singurul popor din această zonă care eram de credință a Răsăritului”.

În acest sens, Preşedintele Academiei Române a făcut referire la remarca lui Nicolae Iorga care a spus că „taina cea mare a supraviețuirii noastre” a avut „două elemente de bază: Biserica și satul.”

„Prin sat și prin Biserica ținută de preoți care erau și învățătorii poporului am reușit să păstrăm credința. Păstrându-ne, credința ne-am păstrat și naționalitatea” , a spus Ioan Aurel Pop în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă din Sibiu.

Conferinţa preoţească a fost prezidată de Mitropolitul Ardealului

Alături de preoții din cele cinci protopopiate din județul Sibiu la evenimentul academic au participat mai multe cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu, dar și de la alte facultăți din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, studenți și numeroși oaspeți.

Conferința preoțească a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Alături de ierarh și de oaspetele de la Cluj-Napoca s-au aflat rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Ioan Bondrea, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel și consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Mitropolitul Ardealului i-a mulţumit Preşedintelui Academiei Române pe care l-a caracterizat drept „un om atât de apropiat Bisericii, crescut în Biserică, devotat Bisericii și neamului”.

În ultima parte a conferinței preoțești desfăşurate vineri, 8 iunie 2018, a fost prezentat volumul „Istoria, Adevărul și Miturile”, semnat de Ioan Aurel Pop.

Prezentarea cărții a fost făcută de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr care i-a mulțumit rectorului Ioan Aurel Pop pentru efortul de a veni la Sibiu și a vorbi preoților în cadrul conferinței preoțești.

Foto credit: Mitropolia Ardealului

Comentarii Facebook


Știri recente