Presa internațională scrie despre cum au fost salvate bisericile din București în timpul comunismului

„Puțin lovite dar stând încă în picioare, vechile biserici ortodoxe pot fi găsite în București, scăpând de demolarea frenetică a capitalei României din anii 1980 ordonată de fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu”, scrie AFP citat de France24.

„Cel puțin zece bijuterii ale patrimoniului religios din Romania din secolele 16-19 au suprviețuit datorită unui tur de forță ingineresc: au fost mutate și ascunse”, continuă același articol semnat de Mihaela Rodina.

În articol este menționat inginerul Eugeniu Iordăchescu, „salvatorul bisericilor condamnate de Ceaușescu”, și despre cum în plin proces de demolare a centrului Bucureștilor pentru construirea Casei Poporului Iordăchescu a mers pe teren să evalueze impactul demolărilor. El a fost impresionat de o mică biserică ortodoxă construită în 1725 – Schitul Maicilor.

„O bijuterie care trebuia salvată cu orice preț”, a spus Iordăchescu pentru AFP. „După luni de frământare, Dumnezeu m-a luminat”. Inspirat de „chelnerul care duce paharele pe o tavă fără să verse nicio picătură”, Iordăchescu și-a imaginat „o tavă de beton” care să fie construită sub biserică pentru a o putea muta.

Schitul Maicilor a fost prima biserică salvată în iunie 1982, fiind mutată 245 metri în spatele unor clădiri înalte.

„Vederea unei biserici îl deranja pe Ceaușescu. Nu conta dacă o demolau sau mutau, atâta timp cât nu se mai vedea”, mărturisește fostul arhitect general al Capitalei, Alexandru Budișteanu.

În articol se menționează că încă nouă biserici, dintre care șapte în București, au fost salvate datorită metodei „tăvii de beton” și ascunse în spatele înaltelor clădiri comuniste.

Printre acestea s-a numărat și biserica Mihai Vodă construită în 1594 de Domnitorul Mihai Viteazul. Această biserică s-a deplasat pe cea mai lungă distanță – 289 metri.

Iordăchescu s-a declarat cel mai mulțumit de mutarea în 1985 a palatului sinodal inclusiv cu subsol – o clădire de 9000 tone.

Mihaela Rodina scrie că „în timp ce unele biserici au fost salvate, mult mai multe s-au pierdut”.

În perioada 1977-1987, buldozerele au demolat 22 de biserici pentru a face loc planurilor grandioase ale lui Ceaușescu pentru București. O cincime din capitală a fost demolată în cele din urmă.

Inginerul Iordăchescu își amintește despre Ceaușescu cum „un simplu gest al mâinii sale putea duce la demolarea unei clădiri sau străzi întregi”.

„Biserica Ortodoxă a salvat ceea ce a putut. O atitudine mai radicală, un conflict cu regimul comunist nu ar fi reușit mai mult”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, pentru AFP.

În mod paradoxal, deși promova ateismul, Ceaușescu a plătit pentru translarea bisericilor, scrie Mihaela Rodina.

De menționat că pentru toate eforturile depuse pentru salvarea bisericilor din timpul comunismului, în semn de apreciere, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit dlui ing. Eugeniu Iordăchescu cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române –  Crucea patriarhală pentru mireni.

În 2016, Muzeul Național de Istorie a României în parteneriat cu Trinitas TV a lansat un DVD intitulat „Salvatorul bisericilor condamnate”, un documentar despre metoda de translare a bisericilor brevetată de ing. dr. Eugeniu Iordăchescu.

Comentarii Facebook


Știri recente