Preotul Bogdan Petre Ciobotaru (1963-2015): un vrednic slujitor al Domnului

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Părintelui Bogdan Petre Ciobotaru, preot paroh la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, Protopopiatul Sector V Capitală, duminică, 22 noiembrie 2015, biserica Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari:

Am aflat cu multă întristare vestea neaşteptată a trecerii din această viaţă, în seara zilei de joi, 19 noiembrie 2015, a harnicului Părinte Bogdan Petre Ciobotaru, preot paroh la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, Protopopiatul Sector V Capitală.

Părintele Bogdan Petre Ciobotaru s-a născut la data de 18 septembrie 1963, în localitatea Valea Mare, astăzi în judeţul Argeş, într-o familie dreptcredincioasă şi cu mare respect pentru valorile tradiţionale; părinţii săi, Vasile şi Filofteia, l-au crescut învăţându-l să-L iubească pe Dumnezeu. După ce a parcurs şcoala primară şi gimnazială, între anii 1980-1985, tânărul Bogdan Petre a urmat cursurile Seminarului Teologic din Bucureşti. Ulterior, în anul 1990, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti.

Deoarece a arătat întotdeauna râvnă pentru învăţătură, Părintele Bogdan Petre Ciobotaru a efectuat studii de masterat în perioada 2005-2007, la Universitatea Hyperion din Bucureşti.

La scurtă vreme de la absolvirea Facultăţii de Teologie, în vara anului 1990, tânărul teolog Bogdan Petre Ciobotaru a dat curs chemării preoţeşti, fiind numit preot paroh la Parohia Cerbureni, judeţul Argeş. A fost hirotonit diacon, la data de 14 august 1990, de Preasfinţitul Părinte Calinic Argeşeanul, iar o zi mai târziu, în data de 15 august 1990, zi de mare sărbătoare pentru Biserica Ortodoxă, în care prăznuim Adormirea Maicii Domnului, a fost hirotonit preot de acelaşi ierarh.

La Parohia Cerbureni, preotul Bogdan Petre Ciobotaru s-a ocupat de zidirea sufletelor credincioșilor primiţi spre păstorire, lucrând cu o conştiinţă vie în mijlocul comunităţii, împlinind cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos: „Voi sunteţi lumina lumii” (Matei 5, 14). Astfel, Părintele Bogdan Petre Ciobotaru s-a ocupat de înfrumusețarea locașului de cult, s-a implicat în ajutorarea persoanelor defavorizate din parohie, în catehizarea tinerilor şi în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu.

Pentru frumoasa sa activitate, la 1 februarie 1998, Părintele Bogdan Petre Ciobotaru a fost transferat în postul de preot la Parohia Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari din Bucureşti, unde a slujit până în momentul trecerii sale la cele veşnice. Aici, vreme de 18 de ani, a continuat frumoasa sa lucrare duhovnicească şi misionară, fiind iubit de clerici şi de enoriaşi, iar începând cu anul 2006 a preluat oficiul de paroh. A efectuat ample lucrări de reparații exterioare și de întreținere a locașului de cult, a schimbat învelitoarea cu tablă de cupru, a refăcut gardul împrejmuitor al bisericii, iar în anul 2015 a executat lucrări de reparații și îmbunătățire la anexele bisericii (clopotniță, birou, sală praznicală). De asemenea, a fost implicat în activitatea socială a bisericii, susținând multe familii nevoiașe. În acest sens a colaborat cu parohia Valea Plopului și cu Centrul de plasament Cireșarii, aflat în zonă. Ca recunoaştere a meritelor sale, în anul 1993, a primit distincţia bisericească de iconom stavrofor.

În paralel cu misiunea efectuată la parohie, Părintele Bogdan Petre Ciobotaru a activat între anii 1999 și 2009 ca Inspector mass-media și purtător de cuvânt la Sectorul Cultural și Relații mass-media al Arhiepiscopiei Bucureștilor. A lucrat cu tact pastoral în toate activităţile întreprinse.

Părintele Bogdan Petre Ciobotaru a fost căsătorit cu doamna Gabriela Mariana formând împreună o frumoasă familie misionară, binecuvântată de Dumnezeu cu o fiică, Oana Teodora.

În aceste momente de vremelnică despărţire, întru aşteptarea Învierii de obşte, suntem alături de familia îndurerată şi de comunitatea credincioşilor Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul – Ferentari, rugându-ne lui Dumnezeu pentru întărirea şi mângâierea lor. Totodată,ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Arhiereul Veşnic, să aşeze sufletul Părintelui Bogdan Petre Ciobotaru în ceata sfinţilor Săi slujitori, dăruindu-i pace şi iubire, în lumina Preasfintei Treimi.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părinteşti condoleanțe și binecuvântări,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente