Preotul Alexandru Zamfir (1944-2015), un vrednic slujitor în via Domnului

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Preotului Alexandru Zamfir (4 martie 2015, biserica Sfântul Ilie – Rahova, Protopopiatul Sector IV Capitală):

Am primit cu durere vestea tristă a trecerii din această viaţă, în data de 27 februarie 2015, a Părintelui Alexandru Zamfir, preot pensionar îmbisericit la biserica Sfântul Ilie – Rahova, Protoieria Sector IV Capitală, venerabil slujitor al Bisericii Ortodoxe Române.

Preotul Alexandru Zamfir s-a născut la data de 1 februarie 1944, în comuna Bucșani, județul Ilfov, din părinți credincioși și evlavioși, Ion și Stanca. A primit din copilărie o educație creștin-ortodoxă temeinicăși, ascultând chemarea sfântă de slujire a lui Dumnezeu ca preot, s-a înscris după încheierea studiilor gimnaziale la Seminarul Teologic Ortodox din București. A continuat studiul teologiei la Institutul Teologic de grad universitar din București, pe care l-a absolvit în anul 1973, promovând examenul de licențăîn teologie.

În anul 1967, Alexandru Zamfir s-a căsătorit cu tânăra Stanca, de profesie farmacist. Dumnezeu i-a binecuvântat familia cu doi băieți: Ovidiu-Mircea și Emanuel-Nicuşor.

Încununare a eforturilor depuse în timpul studiilor teologice, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Justinian, tânărul teolog Alexandru Zamfir a fost numit la începutul anului 1973 preot la Parohia Crivina, județul Giurgiu, la vremea respectivă în Arhiepiscopia Bucureștilor. Deși a păstorit scurtă vreme în această parohie, preotul Alexandru Zamfir a desfășurat aici o activitate rodnică atât din punct de vedere administrativ, cât și pastoral-misionar.

La data de 1 iunie 1974, a fost transferat la Parohia Bolintin Vale din județul Giurgiu, de asemenea, la vremea respectivă în Arhiepiscopia Bucureștilor, în prezent în Episcopia Giurgiului. Prin strădania preotului Alexandru Zamfir, a preotului paroh și a credincioșilor, biserica parohială din această localitate, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost consolidată și reparată. Astfel, biserica parohială, construită la jumătatea secolului al XIX-lea, și-a recâștigat frumusețea de odinioară, primind haine de sărbătoare. Eforturile preoților și ale credincioșilor au fost încununate în anul 1992, când, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate și a picturii.

În anul 1994, Părintele Alexandru Zamfir s-a transferat în postul de preot din comuna Budeni, județul Giurgiu.

În anul 2003, Părintele Alexandru Zamfir s-a pensionat și a slujit ca preot îmbisericit timp de 12 ani la biserica Sfântul Ilie – Rahova din București. Comunitatea de aici a apreciat calitățile sale și l-a iubit, Părintele Alexandru Zamfir fiind un om cult, rafinat şi elegant.

În aceste momente de vremelnică despărțire de Părintele Alexandru Zamfir, ne rugăm ca sufletul său să treacă la bucuria comuniunii cu Dumnezeu, Cel pe care L-a slujit în timpul vieții cu credință puternică. Transmitem tuturor celor care l-au cunoscut pe Părintele Alexandru Zamfir, dar mai ales familiei greu încercate în aceste momente, gândul Nostru de mângâiere și de binecuvântare și ne rugăm Bunului Dumnezeu să odihnească de-a pururi sufletul Părintelui Alexandru în lumina necreată a Preasfintei Treimi!

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe şi binecuvântare,

DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente