Premierul României la Așezământul Românesc de la Ierusalim

La Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim a avut loc ieri, 23 noiembrie 2011, o vizită a Prim-ministrului Emil Boc, în fruntea unei delegații românești, din care fac parte mai mulți membri ai Executivului. Din delegație au mai făcut parte: Dl. Teodor Baconschi, ministrul român de externe, dl. Ion Ariton, ministrul economiei, comerțului și mediului de afaceri, dl. Laszlo Borbely, ministrul român al mediului și pădurilor, dna. Elena Udrea, ministrul dezvoltării regionale și turismului, dna. Sulfina Barbu, ministrul muncii, familiei și protecției sociale, dl. Daniel Funeriu, ministrul educației, cercetării, tineretului și sporturilor, dl. Ladislau Ritli, ministrul sănătății, dl. Valeriu Tabără, ministrul agriculturii, și dna. Daniela Nicoleta Andreescu, secretarul general al Guvernului.

Ziua de ieri a debutat cu vizita pe care delegația românească a făcut-o la Sfântul Mormânt, unde premierul și alți membri ai Guvernului au aprins câte 33 de lumânări, potrivit tradiției creștinilor, și s-au rugat. După cum ne informează Ilie Chișcari, Corespondent BASILICA, Premierul Emil Boc a declarat că a trăit la Sfântul Mormânt momente spirituale deosebite, de nedescris: „Am avut un scurt moment în care, ca orice creștin, am putut să mă bucur și să trăiesc momente unice vizitând Locurile Sfinte. Este un moment pe care nu-l uiți niciodată și ai șansa poate o dată în viață să trăiești asemenea momente. Moment spiritual extraordinar, magic, pe care orice creștin ar trebui să-l trăiască”. A urmat o vizită la Zidul Plângerii, unul dintre locurile reprezentative ale tradiției iudaice, și o întâlnire cu reprezentanți ai comunității israelienilor originari din România. Spre seară, delegația românească s-a îndreptat spre Așezământul Românesc de la Ierusalim, unde a fost primită cu pâine și sare, potrivit tradiției de ospitalitate românească.

Delegația românească a fost întâmpinată de către Preacuviosul Părinte Arhimandrit Ieronim Crețu, Episcop-vicar patriarhal ales și Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan. După o scurtă rugăciune în biserica Așezământului, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Părintele Ieronim a făcut o scurtă prezentare a istoriei zbuciumate a prezenței românești în Țara Sfântă și a Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte. Apoi oaspeții s-au bucurat de ospitalitatea românească și s-au înmânat daruri.

La plecare, Dl. Prim-ministru Emil Boc a scris următoarele rânduri în cartea de onoare a Așezământului de la Ierusalim: „Întâlnirea și primirea călduroasă la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim va rămâne în mintea mea și sufletul meu pentru totdeauna. Am trăit momente magice și unice, în același timp, momente pe care un creștin rar are ocazia să le aibă în viață. Vă felicit pentru tot ceea ce faceți pentru spiritualitatea românească și viața noastră creștină”.

Vizita premierului Emil Boc și a celorlalți membri ai Executivului face parte din programul de vizită în statul Israel, între 23-24 noiembrie 2001, care are drept scop principal articiparea la o reuniune româno-israeliană, programată astăzi la Ierusalim. Ziua de astăzi a debutat cu o vizită la Muzeul Holocaustului de la Yad Vashem, unde premierul Emil Boc a depus o coroană de flori într-o sală dedicată memoriei martirilor holocaustului. În cadrul ședinței interguvernamentale care va avea loc astăzi vor fi semnate anumite documente de cooperare bilaterală și o declarație comună a celor două guverne. De asemenea, premierul Emil Boc va avea o întrevedere cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, pe când ceilalți miniștri participanți se vor întâlni cu corespondenții lor din cabinetul israelian. Temele abordate în cadrul acestor întrevederi vor viza colaborarea în cadrul proiectelor comune de cercetare implementate cu fonduri comunitare, colaborarea în programele de protecție a mediului, intensificarea cooperării în învățământul superior, proiecte comune în domenii precum asistența medicală de urgență, promovarea turistică reciprocă, subiecte de actualitate ale agendei internaționale, etc.

Comentarii Facebook


Știri recente