Episcopul Timotei la Biserica Tabacu: Chilia sărmanului Serafim devenise un pridvor al Împărăției Cerurilor

În predica rostită joi la Biserica Tabacu din Capitală, Episcopul Timotei Prahoveanul a vorbit despre darurile pe care le avea Sf. Serafim de Sarov și despre ajutorul pe care îl oferea celor ce veneau la el pentru sfaturi și ajutor.

Ierarhul a subliniat faptul că Sf. Serafim a trăit o viață simplă și i-a îndemnat mereu pe semeni la pocăință:

„Blândețea sa îi schimba pe cei aspri, umilința pe care o dovedea întotdeauna îi smerea pe cei mândri, pe cei împietriți la inimă, iar chilia sărmanului Serafim, după cum îl numeau unii, devenise atunci un pridvor al Împărăției Cerurilor”.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a slujit joi, 19 iulie 2018, la Biserica „Sfântul Nicolae”-Tabacu din Capitală unde se află un fragment din moaștele Sfântului Serafim de Sarov, a căror aflare este cinstită în Biserica Ortodoxă în 19 iulie.

Sfântul Serafim este unul dintre cei mai iubiți dintre sfinții Bisericii

Părintele episcop a precizat că Sfântul Serafim este „unul dintre cei mai iubiți dintre sfinții Bisericii” și este cinstit astăzi pentru „darul liniștirii și pentru exemplul bun lăsat urmașilor săi”.

În predica rostită, Episcopul Timotei Prahoveanul a subliniat contextul în care a trăit Sfântul Serafim de Sarov: „Epoca Luminilor, o perioadă în care mulți căutau să strecoare întunericul necredinței în sufletele multor oameni”.

Ierarhul a spus că Sfântul Serafim a fost unul dintre „oamenii cu adevărat luminați de Duhul Sfânt care au stat împotriva acestui curent care lovea mult Biserica și credința” , curent care „are până astăzi aceeași dorință de a lovi în cuvintele Evangheliei și de a-i îndrepta pe fiii Bisericii pe cărările întunericului”.

În acest context, PS Timotei a amintit câțiva sfinți români contemporani cu Sf. Serafim și care au fost „la fel de preocupați de drumul înduhovnicirii”: Sf. Paisie de la Neamț, Sf. Calinic de la Cernica și Sf. Mitropolit Grigorie Dascălul.

În continuare, ierarhul a expus aspecte din viața Sfântului Serafim de Sarov precum și unele profeții și minuni săvârșite de acesta.

Între cele spuse, Episcopul Timotei Prahoveanul a amintit canonul aspru pe care și l-a luat la un moment dat Sf. Serafim:

„Vreme de o mie de zile a locuit pe o piatră înaltă stând în picioare, iar alteori în genunchi, rugându-se foarte mult pentru a scăpa de gândurile care îi loveau lucrarea duhovnicească”.

De asemenea, Preasfinția sa a enumerat darurile duhovnicești dobândite de Cuviosul Serafim: a făcut numeroase vindecări, răspundea la scrisorile primite fără să le deschidă știind ce era scris în ele, a profețit războiul Crimeii și foametea care avea să lovească Rusia.

Moaștele Sf. Serafim de Sarov la Biserica Tabacu

Fragmentul din moaştele Sfântului Serafim aflat la Biserica Tabacu fost adus la București de Patriarhul Rusiei, prezent la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în toamna anului 2017.

Racla cu sfintele moaște a fost dăruită ulterior Bisericii Sfântul Nicolae Tabacu din Capitală, în cadrul unui moment solemn care a avut loc în Salonul Sfinților români din Reședința patriarhală în data de 2 noiembrie 2017.

Parohia Sfântul Nicolae Tabacu din București este frecventată de comunitatea ortodoxă rusă din Capitală.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente