Preasfinţitul Părinte Varlam Ploieşteanul la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“- Nou

În Duminica a IV-a după Paşti, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon“-Nou (Paraclis patriarhal), Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica a rânduit ca în această duminică, la Sfânta Liturghie, să se citească pericopa evanghelică de la Sf. Ap. Şi Ev. Ioan, capitolul 5, versetele de la 1 la 15, în care se relatează minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda.

Slăbănogul din Evanghelia de astăzi reprezintă umanitatea de până la venirea Mântuitorului Hristos

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Varlaam, a arătat că slăbănogul din Evanghelia de astăzi reprezintă umanitatea de până la venirea Mântuitorului Hristos, pe care Domnul a ridicat-o din stricăciunea păcatului și a morții.

„Iubiţi credincioşi omul acesta paralizat din evanghelia de astăzi reprezintă umanitatea de la Adam până la venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, o umanitate neputincioasă să se vindece de paralizia ca urmare a păcatului neascultării celui dintâi om. Darurile s-au arătat adeseori mai ales în poporul ales, dar acestea erau limitate şi nu toată lumea putea să se împărtăşească de ele. Însă aşa cum pentru omul acesta slăbănog a venit Iisus fără ca acest slăbănog să îl cheme în mod special şi i-a oferit vindecarea aşa pentru umanitatea bolnavă de păcat ajunsă paralizată şi neputincioasă din punct de vedere spiritual s-a întrupat Mântuitorul nostru Iisus Hristos şi a venit în lume ca să caute şi să vindece pe cel bolnav. A venit să mântuiască lumea ştiind că cei sănătoşi nu au nevoie de doctor, dar că lumea bolnavă datorită neascultării lui Adam are nevoie de vindecare, de aceea Hristos oferă în dar mântuirea, harul său. Dar ca noi să devenim moştenitori ai acestui har şi ai mântuirii aduse de el şi înfăptuite prin Răstignirea şi prin Învierea Sa din morţi noi trebuie să nu mai păcătuim, noi cei care am devenit sănătoşi sufleteşte nu prin apele tulburate ale scăldătorii din Ierusalim, ci datorită scăldătorii cristelniţei apei botezului nostru”, a spus Preasfinţia Sa.

Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să fim solidari cu semenii noştrii, cei care au nevoie de ajutorul, de mila şi de sprijinul nostru

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să fim solidari cu semenii noştrii, cei care au nevoie de ajutorul, de mila şi de sprijinul nostru”, a mai mărturisit Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, „ca nu cumva cineva dintre noi să mărturisească precum slăbănogul din Evanghelia de astăzi că în ciuda mulţimilor care îi înconjoară om nu are care să îi facă un bine, să îl ajute să se mântuiască sau să se vindece. Iubiţi credincioşi şi credincioase să ne îmbogăţim şi noi viaţa noastră duhovnicească cu virtuţile acestui slăbănog, cu credinţă nestrămutată, cu răbdare atunci când ne aflăm în suferinţă şi cu multă nădejde deoarece pentru fiecare dintre noi S-a coborât din slava Preasfintei Treimi Mântuitorul nostru Iisus Hristos Cel Înviat din morţi ca să caute şi să mântuiască pe cel pierdut”.

Săptămâna viitoare, Biserica se va afla în Dumninica a V-a după Paşti, a Samarinencei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…